Volgens een tv-reportage beluisteren medewerkers van Google opnames die gemaakt zijn met de Home-luidsprekers en via de Assistant-app op smartphones. Zonder dat de consument dat beseft, laat staan daar zijn toestemming voor geeft.
“Medewerkers luisteren mee”
Wereldwijd, ook in België en Nederland, luisteren mensen naar die opnames om de zoekmachine slimmer te maken. VRT NWS kon ruim duizend fragmenten beluisteren: stukjes die meestal bewust werden ingesproken, maar vaak ook dingen die onbewust werden opgenomen, soms met gevoelige info. Nochtans heeft Google altijd volgehouden dat gebruikers “niet worden afgeluisterd”.
Ontslagnemend privacyminister Philippe De Backer (Open VLD) wil alvast een onderzoek naar Google. Volgens de Europese privacywetgeving GDPR, die sinds 25 mei 2018 van kracht is, moet de consument zijn expliciete toestemming geven voor het gebruik van data en moet hij duidelijk weten waarvoor hij of zij toestemming geeft. “Dat dit nu naar boven komt, wijst op een tekortkoming en gebrek aan transparantie”, zegt hij in Terzake. In de studio spraken twee privacy-experts zelfs ronduit over “het stelen van data van gebruikers zonder dat ze geïnformeerd zijn”. Volgens hen “faalt Google ook in de bescherming van de privacy”.
De kans is zeer groot dat ook de Gegevensbeschermingsautoriteit een onderzoek start naar de afluisterpraktijken van Google. “Mensen die zich ontstemd voelen door dit nieuws kunnen zeker een klacht indienen. De GBA kan ook op eigen initiatief een onderzoek openen”, zegt voorzitter David Stevens daarover.