Einde aan getouwtrek rond Belgische tak?
De elektronicaketen werd eind mei failliet verklaard omdat ze te laat had ingespeeld op het fors stijgende aantal downloads van muziek en films via het internet. De keten heeft een zeventigtal verkooppunten in België. Naast vestigingen van Free Record Shop zelf gaat het om filialen van dochterbedrijf Game Mania.
Al deze winkels waren eerst overgenomen door het investeringsfonds ProCures, maar dat diende de winkels terug te geven. Het kwam onder meer zijn afspraak om een lening van 7 miljoen euro te geven aan het overblijvende deel van Free Record Shop in Nederland niet na.
Intussen blijkt ook dat ProCures een bedrag van 750.000 euro ten laste van de Belgische tak heeft gelegd in de periode dat de investeringsonderneming het er voor het zeggen had. Een aantal kandidaat-overnemers drong bij de curatoren bovendien op aan om de beide takken in één geheel te bundelen .
Nederland moet wél afslanken
In Nederland telde Free Record Shop aanvankelijk 141 verkooppunten. Daarvan werden de voorbije weken al enkele tientallen gesloten. De overige werden in afwachting van een mogelijke doorstart opengehouden door voormalige werknemers, die opnieuw aangeworven werden als uitzendkracht. Wel kwam er de jongste tijd geen nieuw materiaal meer binnen: alleen wat nog in het magazijn lag, werd uitverkocht.
Hoeveel winkels en jobs in Nederland zullen worden gered, wordt maandag duidelijk. Dan geven de curatoren meer informatie en geven ze ook de naam van de overnemer vrij. Voor de Belgische winkels en werknemers zou dat minder uitmaken: zij zijn hoogstwaarschijnlijk volledig gered.
http://borsboomhamm.nl/media/verslagen/free%20record%20shop%20holding%20b.v.,%201e%20verslag.pdf