Verkopers van prepaid sim- en herlaadkaarten moeten in Antwerpen voortaan een vestigings- en uitbatingsvergunning aanvragen. Op die manier wil het stadsbestuur de telecomwinkels aan banden leggen.
Aanpassing aan het politiereglement
Telecomwinkels, de opvolgers van wat bekend stond als belwinkels, moeten in Antwerpen weldra net zoals wedkantoren en nachtwinkels vergunningen hebben, zowel om zich te vestigen als voor de uitbating. Daarvoor is een aanpassing van het Antwerpse politiereglement doorgevoerd, schrijft Gazet van Antwerpen.
Volgens het Antwerpse stadsbestuur is er niet alleen een te hoge concentratie van dit soort winkels, waar consumenten prepaid sim- en herlaadkaarten van telecomoperatoren kopen en vaak ook extra diensten zoals herstellingen kunnen krijgen, ze zouden vaak ook een dekmantel voor criminaliteit zijn.
“Broeihaard voor criminaliteit”
“Bij een telling van de politie bleken er op een afstand van slechts zeshonderd meter maar liefst 29 bel- of telecomwinkels te zijn”, zegt burgemeester Bart De Wever. “In het eerste deel van de Carnotstraat waren er negen, in de Dambruggestraat vijf en in de Offerandestraat zelfs vijftien. Naast de onderlinge concurrentie is er natuurlijk ook de concurrentie van de grote elektronicaketens. Bovendien bieden deze zaken de simkaarten soms gratis aan. De winstmarges zijn dus minimaal.”
De burgemeester vermoedt daarom dat veel winkels eigenlijk niet economisch leefbaar zijn en dat ze hun inkomsten uit malafide praktijken halen. Er volgt dan ook een financiële screening. “Dat de telecomsector een broeihaard is voor criminaliteit werd in het verleden al bevestigd”, aldus De Wever tegenover de krant.
Financiële doorlichting
Om in regel te zijn, moeten de telecomshops zowel een vestigingsvergunning als een uitbatingsvergunning aanvragen. Voor de vestigingsvergunning zijn twee locatiegebonden voorwaarden opgesteld: de telecomwinkels mogen alleen in winkelstraten en er mogen binnen een straal van tweehonderd meter geen andere telecom- of belwinkels gevestigd zijn. Die minimumstraal wordt met nog vijftig meter vergroot als er in dezelfde straat al een soortgelijke zaak is.
Bij de uitbatingsvergunning hoort vanaf nu bovendien een financiële doorlichting. Ook bestaande belwinkels, nachtwinkels en wedkantoren – zelfs zij die al een uitbatingsvergunning hebben – kunnen zich door de aanpassing van het politiereglement aan een financiële screening verwachten. Zo wil Antwerpen checken of er geen crimineel geld mee gemoeid is.
Het stadsbestuur hoopt dat de maatregelen een ontradingseffect zullen hebben. Eerder kregen ook de nachtwinkels en de vroegere belwinkels al strengere voorwaarden opgelegd.