Maaltijdvergoeding op loonbrief
Het huidige systeem is “weggegooid geld”, zegt Stefaan Vercamer (CD&V) in De Tijd. Het parlementslid dient samen met Egbert Lachaert en Vincent Van Quickenborne (allebei Open VLD) een wetsvoorstel in om de maaltijdcheques af te schaffen. Maaltijdcheques hebben immers een kostenplaatje: bedrijven betalen 43 miljoen euro per jaar aan de uitgevers van de cheques, en handelaars die de cheques moeten verzilveren, zijn ook nog eens zo’n 30 à 40 miljoen euro kwijt.
Het idee om de fiscaal interessante maaltijdcheque te vervangen door een maaltijdvergoeding op de loonbrief, is echter niet nieuw: in de lente van vorig jaar, onder de regering-Di Rupo, probeerden Rik Daems (Open VLD) en Etienne Schouppe (CD&V) al eens om het systeem af te schaffen. Dat stuitte echter op verzet van de uitgevers van de maaltijdcheques (die voorspelden dat er 500 jobs zouden sneuvelen) en de vakbonden, die de steun kregen van de PS. Uiteindelijk besliste de regering dat vanaf 2016 enkel nog de elektronische variant van de maaltijdcheque toegelaten is.
In ons land krijgen 1,65 miljoen mensen maaltijdcheques, 60% elektronisch en 40% nog altijd op papier. De vervanging van de maaltijdcheques door een belastingvrije maaltijdvergoeding kan volgens de indieners van het wetsvoorstel een eerste stap zijn naar de invoering van een zogeheten ‘loopbaanrekening’, waarbij alle extralegale voordelen (bijvoorbeeld ook de bedrijfsauto) in cash zouden worden omgezet.