Al gedeeltelijk verbod in Nederland en Frankrijk
In maart van dit jaar kwam ‘glyfosaat’ in de actualiteit, nadat onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hadden verklaard dat de herbicide mogelijk kankerverwekkend zou zijn voor mensen. Sindsdien staat Roundup, het succesproduct van Monsanto, in het oog van de storm en dringen milieu- en consumentenverenigingen aan op een verkoopverbod.
Met succes, want vanaf 1 januari volgend jaar mogen Nederlanders niet lager Roundup spuiten om onkruid van hun stoep te verwijderen. Even was zelfs sprake van een totaalverbod, waaronder dus ook de landbouw zou vallen, maar daar was (nog) geen meerderheid voor in de Tweede Kamer.
Vorige zondag liet ook de Franse minister van Milieu, Ségolène Royal, weten dat er een verbod staat aan te komen op de vrije verkoop van de onkruidverdelger Roundup in de Franse tuincentra. Wanneer dat verbod ingaat en onder welke modaliteiten, is echter nog niet uitgemaakt.
België wacht nog even af
In België oordeelde de FOD Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu in mei al dat er in dit stadium onvoldoende redenen zijn om over te gaan tot een inperking of een verbod op de verkoop van glyfosaat. De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block wacht liever de conclusies af van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EAV) alvorens een beslissing te nemen.
De EAV is bezig met een zogeheten ‘herevaluatie’ van glyfosaat. De resultaten van dat onderzoek zullen eind augustus bekend zijn, waarna de Europese Commissie zal beslissen of er al dan niet een geheel of gedeeltelijk verbod komt.
Producent Monsanto is het uiteraard oneens met de bevindingen en reageerde al op de hele heisa door te wijzen op hiaten in het onderzoek van de WHO. Volgens Monsanto zijn verschillende onderzoeksresultaten die glyfosaat als veilig bestempelen niet meegenomen.