Vanaf zaterdag mogen tuincentra en doe-het-zelfketens de deuren weer openen, zij het onder dezelfde strikte voorwaarden als de voedingswinkels. Niet alle betrokken partijen zijn daar echter even goed op voorbereid, en niet iedereen is dan ook even enthousiast.
Onvrede
Het besluit van de nationale veiligheidsraad, dat tuincentra en doe-het-zelfwinkels vanaf zaterdag weer open mogen, werd min of meer verwacht: binnen de sector heerste nogal wat onvrede omdat (dieren)voedingswinkels als Aveve en Horta wél open mochten blijven. Nochtans verkopen beide ketens daarnaast ook bloemen en planten, terwijl de andere tuincentra gesloten moesten blijven.
Brico heeft al aangekondigd dat de ongeveer 150 filialen van de keten zaterdag weer zullen openen. “We zullen klaar zijn om te openen“, verklaarde woordvoerder Rudy Schautteet gisterenavond aan De Tijd. “We hadden intussen al heel wat voorbereidingen gedaan. Sommige dingen hadden we voor de sluiting al toegepast, zoals het regelen van de toegang of plexiglas aan de kassa’s.” Ook Hubo opent zaterdag, bevestigt CEO Erwin Van Osta aan RetailDetail.
Gamma was naar eigen zeggen verrast door de beslissing van de Veiligheidsraad: “We hadden gedacht dat we pas begin mei weer open zouden kunnen”, zei commercieel directeur Werner Van Gansbeke. “We gaan nu bekijken hoe we het gaan doen.” De keten kan wel terugvallen op de ervaringen uit Nederland, waar heel wat veiligheidsmaatregelen werden genomen.
“Onevenwichten wegwerken”
Zelfstandigenorganisatie Unizo is erg tevreden en spreekt van een “een goede en logische beslissing“. “We hebben de algemene heropening van de tuincentra sterk mee bepleit omwille van de niet uit te leggen regeling waarbij een deel van de tuincentra wél mocht openblijven en een ander deel niet, louter op basis van een beperkt verschil in assortiment”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. Volgens hem zijn de tuincentra bovendien helemaal klaar om, “met inachtname van de meest strikte corona-veiligheidsmaatregelen voor medewerkers en klanten, her op te starten”.
Wat de doe-het-zelfsector betreft, rekent Unizo erop dat ook handelszaken in bouwmateriaal opnieuw mogen openen. De organisatie waarschuwt wel voor nieuwe onevenwichten, omdat bepaalde producten van verplicht gesloten handelszaken, ook als bijproduct verkocht worden in zaken die wel open mogen blijven. “Het is daarom des te belangrijker dat die onevenwichten in de loop van de komende week of weken worden rechtgetrokken”, aldus Van Assche.
Wat met andere sectoren?
Nog volgens Unizo zouden ook heel ondernemers uit andere sectoren graag heropstarten. Van Assche denkt in het bijzonder aan de meubelhandel, omdat die sector de corona-veiligheidsmaatregelen zoals social distancing vrij gemakkelijk kan toepassen en handhaven.
Retailfederatie Comeos rekent op een duidelijke exitstrategie vanaf 3 mei en vindt dat de ene sector niet eerder dan de andere moet heropenen, zo verklaart directeur Dominique Michel aan L’Avenir: “Het idee zou zijn om alle sectoren te heropenen zodra de veiligheidsmaatregelen kunnen worden toegepast. Een keten die bijvoorbeeld honderd winkels in België heeft, zou kunnen beslissen om er vijftig te heropenen, als de veiligheid maar in vijftig vestigingen gegarandeerd is.”
Ook uit andere hoeken klinkt de roep om opnieuw aan de slag te gaan steeds luider. Zo vraagt Olivier Lanckriet, CEO van Connect Plus Group, zich op LinkedIn luidop af waarom de elektrosector voorlopig in de kou blijft staan. “De Veiligheidsraad beslist dat tuincentra en doe-het-zelfzaken open mogen. Het is hun veel meer dan gegund. Maar waarom niet in veel meer winkels mensen één per één of op afspraak binnen laten. Mensen kunnen dan zelf beslissen wat ze belangrijk vinden. Electro, IT-producten, TV … zijn nu echt producten die veel mensen communicatie, gezond eten en de nodige familiale gezelligheid bieden.”