(update) Na de verwarring rond Roundup – particulieren zouden het niet meer mogen gebruiken, maar handelaars zouden het wel nog mogen verkopen – zet minister van Landbouw Willy Borsus (MR) de puntjes op de i. Hij laat weten dat hij binnenkort een besluit zal voorleggen dat zowel de verkoop als het gebruik van Roundup en een reeks andere herbiciden, bestemd voor particulieren, verbiedt.
Al langer in opspraak
De voorbije dagen ontstond flink wat ophef over de manier waarop Monsanto wetenschappelijke studies zou hebben beïnvloed en wetenschappers voor zijn kar zou hebben gespannen om te voorkomen dat zijn onkruidverdelger Roundup ‑ en dan vooral het bestanddeel glyfosaat ‑ als kankerverwekkend zou worden bestempeld. Dat moet blijken uit gelekte interne mails van de Amerikaanse chemiereus. Monsanto spreekt van “ongegronde aantijgingen in de media” en verwijst naar recente wetenschappelijke beoordelingen.
Tot er wetenschappelijke duidelijkheid bestaat over de gezondheidsrisico’s wil deelstaatminister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) het gebruik van dit product door particulieren verbieden. In Wallonië is dat sinds 1 juni van vorig jaar al het geval. Wellicht wordt het verbod eind volgende week ook bij ons van kracht.
In beide gewesten geldt het gebruiksverbod enkel voor particulieren. De landbouwers, in Vlaanderen goed voor zo’n 90% van het totale glyfosaatgebruik, ontspringen de dans omdat zij aan strengere regels gebonden zijn. De minister liet weten dat zij de verkoop van het product niet kan verbieden: “Vlaanderen is niet bevoegd om de verkoop van iets te verbieden, enkele de federale regering kan dat”, zei Schauvliege.
Ook federaal verbod op komst
In een persbericht heeft federaal minister Borsus nu laten weten dat hij werkt aan een besluit “dat het op de markt brengen en dus het gebruik verbiedt van herbiciden bestemd voor particulieren, met uitzondering van biopesticiden en basisstoffen zoals azijn”. Ook de zogeheten “CMR2-producten” zullen niet langer verkocht mogen worden. Dat zijn herbiciden, insecticiden en fungiciden waarvan bekend is dat ze mogelijk kankerverwekkende of mutagene effecten hebben of dat ze een impact hebben op de vruchtbaarheid of de ontwikkeling van het ongeboren kind. Voor professionelen komt er geen verkoopverbod, benadrukte de minister.