Doe-het-zelfgroep Maxeda slaagt er niet in om de bedrijven Praxis, Formido en Brico van de hand te doen. Ondertussen zijn enkele fondsen die bekend staan als harde saneerders zich komen moeien met de gang van zaken.
Geen investeringen en zwaar saneren
Maxeda slaagt er niet in om de ketens van de hand te doen, omdat het bedrijf diep in de schulden zit. De laatste jaren is het marktaandeel flink gezakt en de concurrentie van Hornbach en Bauhaus is bikkelhard. Daarom probeert Maxeda om de winkels van de hand te doen.
Dat lukt echter niet en onlangs zijn het Franse Ardian en het Amerikaanse Goldentree in het spel gekomen. Dat zijn twee fondsen die bekend staan als ‘distressed debt funds’. In ruil voor het overnemen van 200 miljoen euro schuld hebben zij een meerderheidsaandeel gekregen bij Maxeda. Dat schrijft De Telegraaf.
‘Distressed debt funds’ komen meestal pas aan de oppervlakte wanneer een bedrijf echt in moeilijkheden zit en hun enige doel is om op korte termijn zo veel mogelijk geld uit het bedrijf te halen. Om dat te bereiken wordt meestal de directie aan de kant geschoven en wordt er flink gesaneerd, vaak ten koste van het aantal personeelsleden. Investeren hoort er dan niet meer bij.
Het is dan waarschijnlijk ook geen toeval dat de CEO van Maxeda onlangs werd vervangen en dat de Fransman Guy Colleau werd aangesteld. Ook groepsdirecteur Roy van Keulen verliet al het bedrijf.
Toch hoop voor de toekomst
Bij Maxeda zien ze de toekomst echter nog altijd positief in. “Het resultaat van de financiële herstructurering is dat er een aanzienlijke verlaging van de schuld en van de rentelasten van de onderneming is. Waardoor er meer ruimte is voor groei”, zegt een woordvoerder aan De Telegraaf.
Maxeda stond vroeger bekend als Vendex KBB en was ooit ook de eigenaar van de Bijenkorf, Hema en V&D. In 2004 werd het door investeringsfonds KKR voor 2,4 miljard euro van de beurs gehaald. Later verkocht het Hema, de Bijenkorf, V&D en andere onderdelen, waarbij het meer dan 4 miljard euro opstreek.