Het Duitse internetbedrijf Zalando gaat een megadistributiecentrum bouwen in het Nederlandse Bleiswijk. Met het project, dat 1.500 banen oplevert, is een investering van 200 miljoen euro gemoeid.
19 voetbalvelden groot
Het 140.000 m² grote distributiecentrum ‑ dat zijn grosso modo 19 voetbalvelden ‑ zal verrijzen op het terrein waar FloraHolland jarenlang de grootste plantenveiling van Nederland uitbaatte. FloraHolland verkocht het terrein enkele jaren geleden aan een joint venture van de Amerikaanse investeerder USAA Realco Europe en het Nederlandse Somerset Capital Partners.
Het is de bedoeling dat Zalando vanuit het nieuwe DC niet alleen pakjes verstuurt naar de Benelux maar ook naar Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Als alles volgens plan verloopt, wordt het XXL-distributiecentrum in 2021 in gebruik genomen.
België delft – opnieuw – het onderspit
De keuze voor Bleiswijk, tussen Zoetermeer en Rotterdam, is een ferme tegenslag voor België, dat alweer naast de prijzen grijpt. Het Waalse Dour-Elouges was namelijk ook in de running voor dit megaproject. In 2016 liep daar zelfs een ‘openbaar onderzoek’ over de mogelijke komst van Zalando.
In maart van dit jaar berichtte De Tijd echter op basis van meerdere bronnen dat het Nederland zou worden. “Drie factoren doen de Duitse gigant voor de noorderburen kiezen”, schreef de zakenkrant toen. “Het bedrijf oordeelt dat de loonkosten gunstiger zijn in Nederland. Verder knapt het af op de beperkte mogelijkheden voor nachtarbeid in ons land en het woelige sociaal klimaat in Wallonië.” Dat het uiteindelijk Zuid-Holland is geworden, komt door “de geografie, infrastructuur en beroepsbevolking. Ook de contacten met de lokale autoriteiten verlopen soepel”, zo bevestigt Kenneth Melchior, de directeur Noord-Europa van Zalando, in de Nederlandse zakenkrant FD.
““Het is de zoveelste keer dat we jobs verliezen aan het buitenland,” zegt Dominique Michel, ceo van de handelsfederatie Comeos. “En telkens zien we dat grote spelers keer op keer beslissen om hun distributiecentra net over de grens van België te bouwen. De voorbije jaren zijn we zo al meer dan 17.500 jobs kwijtgespeeld.” (zie illustratie). In maart van vorig jaar besliste de regering nochtans al om de kosten voor nachtarbeid te verlagen. Maar “we wachten vandaag nog altijd op de uitvoering van die beslissing. In de praktijk is er niets veranderd en elke maand die voorbijgaat, is een verloren maand. Nu verliezen we opnieuw 1.500 jobs.”