Het fraudeonderzoek naar de eigenaars van Supra Bazar leidt tot ongerustheid in de winkels. Ook daar worden de lonen bewust laag gehouden en lijkt de winst erg beperkt.
30 miljoen euro
Welke gevolgen zijn er straks voor Supra Bazar, nu het gerechtelijk onderzoek naar de eigenaars op volle toeren draait? Vandaag is er een ondernemingsraad om de medewerkers te informeren. Het fraudeonderzoek, waarbij 250 miljoen euro familiaal vermogen op de helling komt te staan, kwam immers als een verrassing voor het personeel van de vijf winkels. In het vorige boekjaar – tot 30 september 2020 – boekten de vestigingen amper enkele duizenden euro’s winst.
De winkels zouden het “operationeel nog goed” doen en een “trouw publiek” genieten, aldus vakbond ACV Puls tegenover De Standaard, maar de eigenaren zochten wel al steeds manieren om de kosten te drukken. Zo zit elke winkel in een aparte vennootschap, waardoor het personeel onder een lager paritair comité dan dat van grotere winkelketens. De lonen liggen er lager dan bij sectorgenoot Action.
Ook was er door die opsplitsing vier jaar lang geen vakbondsvertegenwoordiging: pas sinds november vorig jaar is dat wel weer het geval. Een duidelijk beeld van de toestand bij de keten lijkt daardoor ook te ontbreken. Supra Bazar gaat weliswaar mee met zijn tijd en biedt het volledige assortiment ook online aan, maar de vraag blijft of het model van de allesverkoper met enorme eigen voorraden in het huidige platformlandschap nog houdbaar is. In de familiale holdings van de eigenaars zouden de winkels alvast op een waarde van dertig miljoen euro worden geschat, nog los van het vastgoed dat apart is ondergebracht.