Food-takken onder druk
Ondanks de moeilijke economische omstandigheden ging de onderliggende verkoop er nog altijd met 4,3% op vooruit: bovenop de stijging van de omzet met 3,2% bij constante wisselkoersen moet namelijk nog een effect van 1,1% worden verrekend voor het afstoten van producten met een geringe verkoopmarge.
De belangrijke tak persoonlijke verzorging (Dove, Lux, Rexona, Axe,…) kende een onderliggende groei van zijn omzet met 7,3%, terwijl de tak reinigingsmiddelen voor thuisgebruik (Omo, Sunlight, Cif,…) een vooruitgang met 8,0% optekende. Bij de takken voeding (Bertolli, Knorr,….) en dranken (Lipton,…) stond de verkoop met toenames van respectievelijk 0,3% en 1,1% wel onder druk.
Terugval in Europa
Geografisch kende Unilever in Europa een terugval van de onderliggende omzet met 1,1%, maar elders op de aardbol deed Unilever het beter: in de Amerika’s was er een toename met 4,6% en in Azië en de opkomende landen bedroeg de groei zelfs 7,8%. Die laatste regio wordt dan ook steeds belangrijker en staat nu al voor een omzet van 20,1 miljard euro op een totaal van nagenoeg 50 miljard.
Topman Paul Polman erkende wel dat de groei in de opkomende landen lager lag dan in het verleden: dat heeft deels te maken met de zwakte van de munten van die landen, waardoor de inflatie er toeneemt. “We rekenen die inflatie echter niet volledig door in onze prijzen”, zei hij.
Winst gaat toch hoger
De druk op de groei belet niet dat Unilever zijn winst vorig jaar met 9% kon opdrijven tot 5,263 miljard euro. De brutomarge steeg met 110 basispunten tot 41,2% als gevolg van de stopzetting van een reeks producten met lage marges, van de lancering van innovatieve producten met een hogere opbrengst en van besparingen op kosten.
Wel stegen de advertentie- en promotiekosten met 460 miljoen euro, omdat Unilever door de sterkere concurrentie meer middelen moest inzetten om de consument te overtuigen. Over de komende maanden zei Polman: “We zien de volatiliteit in de markten blijven voortduren en positioneren Unilever dan ook gepast.”