Na maanden van onzekerheid heeft de directie van Wibra bekendgemaakt met welke winkels de keten in België een doorstart wil maken. Als de ondernemingsrechtbank het voorstel afwijst, dreigt het faillissement.
183 jobs blijven
Wibra België, dat eind juli in een gerechtelijke reorganisatie terecht is gekomen, zet in op een flink afgeslankte doorstart: de Belgische directie van de keten wil 36 van de 81 bestaande winkels overnemen en zo 183 van de 439 jobs redden. Lange tijd bleef echter onduidelijk over welke winkels en dus ook over welke medewerkers het zou gaan.
Op een ondernemingsraad heeft de directie nu meer toelichting gegeven, nadat het personeel vorige week in een kwart van de winkels het werk neerlegde. Het hoofdkantoor in Temse zou blijven bestaan, net als de volgende winkels: Borgerhout, Merksem, Aalst, Leuven, Geel, Mortsel, Oostende (2), Schaarbeek (2), Luik, Etterbeek, Eeklo, Menen, Tienen, Halle, Herentals, Gilly, Brugge, Sint-Amandsberg, Lokeren, Laken, Genk, Bergen, Kapellen, Ukkel, Blankenberge, Jette, Maasmechelen, Estaimpuis, Tielt-Winge, Heusden-Zolder, Haccourt, Mechelen Nekkerspoel, Overpelt en Mariakerke.
Nog geen garanties
Het plan is echter nog niet goedgekeurd door de ondernemingsrechtbank, waardoor alles nog onder voorbehoud is. Op 5 oktober wordt een vonnis verwacht, aldus Gazet van Antwerpen, maar als dat negatief is, zijn de vooruitzichten somber: de directie dreigt ermee dan het faillissement aan te vragen. De keten boekt in België al meerdere jaren verlies.
“De verlieslatende Belgische activiteiten werden traditioneel opgevangen en gecompenseerd door de andere activiteiten van de groep, maar in de huidige COVID-19 context was dat niet meer mogelijk”, klinkt het tegenover de krant. De situatie zou nu onhoudbaar zijn geworden.
Op de vraag van de vakbonden naar garanties voor de medewerkers die worden ontslagen, kon de directie nog niet antwoorden. Zolang de reorganisatie loopt mogen alleen de lonen en overuren worden uitbetaald. Gedelegeerd bestuurder Bas Duijsens laat ook weten dat niet alle medewerkers van de winkels die een doorstart maken automatisch worden overgenomen.