Vanochtend heeft de directie van Wibra België aangekondigd dat ze een aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie gaat indienen: de verlieslatende retailer hoopt een substantieel deel van de winkels in België te redden.
“Wibra wil absoluut in België actief blijven”
De Belgische activiteiten van de keten zijn al jaren verlieslatend. Recente herstelmaatregelen zorgden wel voor voorzichtig beterschap, maar dat werd volledig tenietgedaan door de coronacrisis, zo meldt het bedrijf, dat nu moet ingrijpen om niet genoodzaakt te worden zijn activiteiten stop te zetten. De directie heeft alle opties onderzocht en meent dat een gerechtelijke reorganisatie de beste garanties biedt om een deel van de activiteiten te kunnen verderzetten.
Wibra wil absoluut in België actief blijven, benadrukt het bedrijf: er is een toekomst voor “een substantieel deel” van de winkels. Het management wil samen met de medewerkers oplossingen zoeken om zoveel mogelijk jobs te redden. “Wij zijn ons ten volle bewust van de impact van deze aankondiging op onze medewerkers”, stelt gedelegeerd bestuurder Bas Duijsens. “Wij zijn er echter van overtuigd dat deze gerechtelijke reorganisatie noodzakelijk is als we Wibra België een duurzame toekomst willen geven.”
“De situatie is onhoudbaar”
De 81 Belgische Wibra-winkels hebben te lijden onder het moeilijke economische klimaat, de hoge arbeidskosten en de toenemende concurrentie. In 2019 werden al herstelmaatregelen genomen, met onder andere een aangepaste marketingmix, een betere voorraadplanning, het sluiten van zes filialen en de aanstelling van een Belgische countrymanager. Dankzij deze ingrepen waren de cijfers in het laatste half jaar in België voorzichtig aan de beterhand, maar de coronapandemie heeft die opwaartse trend volledig tenietgedaan. De Belgische Wibra-winkels moesten de voorbije maanden sluiten, terwijl de huurkosten voor de panden moest worden doorbetaald. Tot op vandaag voelen de winkels de negatieve gevolgen van de pandemie op het aantal klanten en de bevoorrading.
De groep kan de verlieslatende Belgische activiteiten niet langer opvangen: de verliezen en de opgebouwde schuldenlast maken de huidige situatie onhoudbaar, zegt de directie. De aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie werd ingediend bij de Ondernemingsrechtbank van Gent (afdeling Dendermonde). Indien de rechtbank akkoord gaat met het verzoek, zal een gerechtsmandataris aangesteld worden die de markt zal bevragen naar potentiële overnemers. Een uitspraak wordt in de komende weken verwacht.
De aankondiging heeft geen gevolgen voor de Nederlandse winkels en medewerkers van Wibra: die verkeren in een structureel gezonde situatie. Bovendien zal het gezond maken van de Belgische activiteiten Wibra helpen om zich verder te kunnen concentreren op nieuwe plannen voor de groep, aldus de mededeling.