Het tij dringend keren
Wetteren is al lang niet meer de winkelgemeente die het ooit was. “Er is 15% leegstand in ons centrum: zeer veel”, zegt schepen van lokale Economie Herman De Wulf (Open VLD), verwijzend naar een studie van de Economische Raad Oost-Vlaanderen. “De koopbinding van de Wetteraars bedraagt 52%, de koopvlucht naar Gent en Aalst respectievelijk 20% en 18%.”
Om het tij te keren heeft de gemeente een ambitieus dossier klaar dat vanavond aan de handelaars wordt voorgelegd en dan naar de Vlaamse overheid vertrekt om subsidies aan te vragen. “We hopen subsidies te krijgen voor ‘kernversterkende maatregelen‘ en ‘renovatie van handelspanden‘. We gaan onze visie sowieso ontwikkelen, maar met overheidssteun zou het sneller gaan”, aldus nog schepen De Wulf.
Compacter kernwinkelgebied
Meest in het oog springende voorstel is het compacter maken van het kernwinkelgebied: “In ons plan blijven drie winkelstraten over: de Stationsstraat, de Florimond Leirensstraat en een deel van de Hekkerstraat, tot aan de grens met de Kerkstraat. Zo’n klein centrum is beheersbaar door een manager, die bij leegstand snel kan ingrijpen. Elke winkelstraat moet eindigen op een plaats waar je kan parkeren en waar horeca is.”
Voorts wil het gemeentebestuur via onder meer renovatie- en gevelpremies meer winkeliers aantrekken, maar tegelijk waken over de kwaliteit: “Seks- en peepshows, speelholen en nachtwinkels komen er niet in.”
Die kwaliteit moet ook tot uiting komen in de ruimtelijke inrichting: er komen openbare toiletten, speeltuigen, bankjes, bloemperken, een uitgewerkt licht- en muziekplan. Allemaal om de winkelbeleving te verbeteren. Een heuse winkelmanager, die zal worden verkozen door de handelaars, moet alles in goede banen leiden.
Met het ambitieuze plan is een bedrag van om en bij de 2,5 miljoen euro gemoeid.