“PS houdt wetsontwerp tegen”
“Afronden op 5 cent binnenkort wettelijk”, dacht iedereen begin februari: de ministerraad toen net een wetsontwerp dat zoiets mogelijk maakte, goedgekeurd in een eerste lezing. Handelaarsorganisaties waren al langer vragende partij, en ook de burger was de kleinste koperen centjes meer dan beu.
Tot veler verrassing is het wetsontwerp in tweede lezing toch niet goedgekeurd geraakt. “Gewoon onbegrijpelijk”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt: “De ministerraad heeft het ontwerp in eerste lezing goedgekeurd. Er zijn de positieve rapporten van de Nationale Bank, het geslaagde proefproject van UNIZO en UCM en het positief advies van zowel de Europese Centrale Bank, het Prijzenobservatorium, de Raad voor Verbruik als de Raad van State.”
“Zowel consumentenorganisaties, vakbonden als werkgevers zijn het voorstel genegen en toch keurt de ministerraad het ontwerp in tweede lezing af op basis van tegenkanting van één politieke partij“, richt de organisatie haar pijlen op de PS.
“Die afronding is geen halszaak voor de handelaar – geen enkele winkel zal de deuren moeten sluiten omdat de rosse 1 en 2-centjes nu toch blijven bestaan”, zegt Dominique Michel van handelsfederatie Comeos. “Maar dit is slecht voor de geloofwaardigheid van de politiek, van de overheid als gesprekspartner. De maatregel wordt in het lang en het breed aangekondigd, onze leden vragen ons wanneer de afronding nu eindelijk mag worden doorgevoerd – en met de meet in zicht, sneuvelt het voorstel om volstrekt onduidelijke redenen.”
Electoraal gespin?
Waarom de Franstalige socialisten hun mening herzien hebben? In de Wetstraat gaat het gerucht dat de PS de afronding tegenhield uit electorale overwegingen. De partij zou haar achterban nu kunnen zeggen (of is het ‘wijsmaken’?) dat haar ministers een wetsontwerp hebben tegengehouden dat zou leiden tot hogere prijzen.
“Een drogreden”, klinkt het bij Comeos: “Dat zo’n afronding de inflatie zou kunnen aanwakkeren en de koopkracht zou ondergraven, is te belachelijk voor woorden. Zowel het Prijsobservatorium als de Nationale Bank van België hebben duidelijk aangetoond dat dat niet het geval is. De regering heeft nu al maanden lang de mond vol over competitiviteit, maar slaagt er niet in om een eenvoudige maatregel, die de overheid dan nog niets kost, goed te keuren”, zegt Dominique Michel.
Wat er ook van zij, het “non” heeft alvast tot gevolgd dat winkeliers bij het afrekenen van een winkelkar dus toch niet mogen afronden tot op 5 eurocent en dat de consument bijgevolg nog een tijdje die koperen centjes zal moeten gebruiken. Maar Unizo geeft de strijd niet op en “gaat nu na welke mogelijkheden nog bestaan om het wetsontwerp alsnog erdoor te krijgen“.