2,66 miljoen euro jaarloon
In Parijs heeft de algemene aandeelhoudersvergadering deze voormiddag het licht op groen gezet voor het verder aanblijven van Georges Plassat als CEO van ’s werelds op één na grootste distributeur. Plassat, wiens mandaat in principe tot de lente van 2015 loopt, is 65 en volgens de bedrijfsstatuten mocht de CEO hooguit 65 jaar zijn.
Maar onder Plassat vond Carrefour opnieuw het pad naar groei: het voorbije kwartaal was zelfs het beste van de voorbije twee jaar. Het stond dus in de sterren geschreven dat de aandeelhouders zouden instemmen met het voorstel om de bewuste leeftijdsgrens op te trekken tot 70 jaar, zodat de ‘redder’ er nog vijf jaar bij kan doen.
De aandeelhouders keurden in één beweging ook het loon van de topman goed. Plassat krijgt een vast loon van 1,12 miljoen euro, aangevuld met een variabele vergoeding van nog eens 1,54 miljoen euro: goed voor een totaal van 2,66 miljoen per jaar.
Aparte vastgoedvennootschap
Plassat had trouwens belangrijk nieuws voor de aandeelhouders. Hij kondigde aan dat Carrefour morgen een vastgoedvennootschap opricht – Carmila genaamd – dat de 172 winkelcentra van de groep zal gaan beheren.
De nieuwe vastgoedfirma, waartoe ook de 127 centra in Frankrijk, Spanje en Italië behoren die Carrefour begin dit jaar kocht van Klépierre, zal alles samen zo’n 2,7 miljard euro waard zijn. Carrefour zelf zal 42% van de aandelen in handen hebben, de rest zit verspreid over institutionele beleggers (bij wie ook een van Carrefours grootaandeelhouders, investeringsfonds Colony).
Pittig detail: Carrefour had het gros van die “muren” tussen 2000 en 2002, na de fusie met Promodès, nog zelf verkocht aan datzelfde Klépierre om zijn schuldenpositie aan te zuiveren. Vandaar dat sommigen zich toch vragen stelden bij de nieuwste zet van de topman.
Maar, zo argumenteerde Plassat, “we willen absoluut weer vat krijgen op het beheer van die commerciële centra. Het is immers van fundamenteel belang dat onze hypermarkten gevestigd zijn in een aantrekkelijke commerciële omgeving, omring door handelszaken die complementair zijn met onze activiteit.” Volgens Plassat heeft Carrefour er “slechts weinig cash, een kleine 200 miljoen euro” voor moeten mobiliseren: de rest is gefinancierd via schulden.