Boekhandel De Slegte heeft weer aangeknoopt met een omzetgroei, na een lastigere periode gedurende de laatste paar jaar. Zonder concrete cijfers te noemen, stelt directeur Ron Mulders dat de commerciële resultaten in 2010 verbeterd zijn. De grootste groei werd behaald via de webshop, die nu goed is voor 13% van de jaaromzet.
Geworsteld met het internet
Het internet was nochtans in 2008 nog benoemd als schuldige voor de moeilijkheden waarin De Slegte zich toen bevond. Mulders nuanceert: “De Slegte is een ambachtelijk bedrijf, dat wat moeite had om een goede invulling voor het gegeven ‘internet’ te vinden. Sindsdien hebben we een unieke formule uitgewerkt, waardoor onze 27 winkels feitelijk ook magazijnen zijn voor de webshop. Zo kunnen we de teruglopende winkelbezoeken compenseren: de internetverkoop stijgt namelijk gigantisch.” Door de consument de keuze te geven tussen rondstruinen in echte winkels of in de webshop, is hun band met De Slegte ook sterk verbeterd, aldus Mulders. De Slegte, dat in 2010 “zowat drie miljoen boeken” verkocht, breidde onlangs zijn aanbod uit naar “de best verkopende nieuwe boeken”.
Nieuwe investeerders gezocht
Na de moeilijke evenwichtsoefening om de honderd jaar oude tweedehandsboekenwinkel te verzoenen met het internet, wacht dit jaar eenzelfde opdracht: het familiebedrijf aan nieuwe investeerders helpen, zonder het eigen karakter van de winkel aan de deur te zetten. Vorig jaar lukte de poging om externe investeerders te vinden niet zo goed, dit jaar wordt gehoopt dat de betere cijfers toch nieuw geld aantrekken. Het is echter niet bekend of eigenaar Jan Bernard de Slegte bereid is om de nieuwe investeerders ook een meerderheidsbelang te geven.