Stapsgewijze invoering
Het ontwerp van het decreet daarover is al in tweede lectuur goedgekeurd door de Waalse regering. Er komt nu nog een derde en definitieve lezing. Nadien moet het nog worden gestemd door de Waalse Raad en gepubliceerd in het Staatsblad. Vervolgens zal het stapsgewijs worden ingevoerd. Over de modaliteiten wil de minister wel nog overleg plegen met de betrokken sectoren.
De beslissing sluit aan bij een Europese Verordening. Die laat de lidstaten de keuze uit twee alternatieven. De eerste is de uitvaardiging van maatregelen om tegen 31 december 2019 het verbruik van lichte plastic draagtasjes tot maximum 90 per persoon en per jaar te reduceren. Het tweede is tegen eind 2025 te komen tot een maximum van 40 per persoon en per jaar. In 2010 verbruikte elk van de meer dan 500 miljoen inwoners van de Europese Unie gemiddeld nog 198 plastic draagtasjes, al waren er grote verschillen tussen de diverse lidstaten.
De Europese Unie neemt vooral de lichte draagtasjes in het vizier, omdat die een korte levensduur hebben. Gemiddeld gaan die immers maar twintig minuten mee, de tijd voor het transport van de winkel naar de thuisbestemming van de consument. Nadien belanden ze bij het huisvuil. Het afbreken van zo’n plastic tasje zou echter 400 jaar vergen. Zwaardere draagtasjes zouden wel meerdere keren worden gebruikt.