China op nummer één
Zowat 31% van de onderschepte producten betreft sigaretten, gevolgd door huishoudgoederen zoals lijm, batterijen en waspoeder (12%). Al zijn de namakers niet enkel actief op de consumentenmarkt: op drie staat verpakkingsmateriaal (10%).
Liefst 70% van het totale aantal onderscheppingen gebeurde via de post, waarbij het in bijna een kwart van de gevallen om namaakmedicijnen gaat.
China is en blijft nog altijd de grootste producent van namaakgoederen, maar sommige andere landen zijn zich in één productcategorie gaan specialiseren. Zo is Marokko intussen de grootste leverancier van nagemaakte voedingswaren, Hongkong van cd’s en dvd’s en Bulgarije van verpakkingsmateriaal.
Meer namaak onderschept in België
In België werden vorig jaar 412.397 namaakartikelen in beslag genomen, goed voor een geschatte marktwaarde van meer dan 12 miljoen euro. Maar het probleem is verre van onder controle, zo waarschuwde Noël Colpin, topman van de dienst Douane en Accijnzen, het voorbije weekend nog in zakenkrant De Tijd: er duiken zelfs steeds meer namaakproducten op in ons land.
Vooral namaaksigaretten vormen een toenemend probleem: de voorbije twee jaar alleen al onderschepte de douane 88,98 miljoen namaaksigaretten. Die kwamen hoofdzakelijk uit het Oostblok en China, maar ook uit eigen land.
Daarnaast heeft de douane vorig jaar 255.308 namaakparfums en -cosmeticaproducten onderschept, ruim dubbel zoveel als in 2011. Voorts waren er de klassieke namaakkleding en -accessoires (71.637 stuks in 2012), namaakspeelgoed voor kinderen (67.955), namaakgeneesmiddelen (6.421), uurwerken en sierraden (6.880) en zelfs gsm’s (5.237).
Rem op innovatie
Europa hecht veel belang aan de strijd tegen namaakproducten, omdat ze een rem vormen op onderzoek, innovatie en werkgelegenheid. In het geval van bijvoorbeeld voeding, verzorgingsproducten en speelgoed houdt namaak bovendien een groot gezondheidsrisico in, zo waarschuwt de Commissie. De in beslag genomen goederen worden dan ook doorgaans vernietigd.
Bevoegd Commissaris Algirdas Šemeta heeft alvast beloofd de bescherming van intellectueel eigendom in Europa nog op te drijven, onder meer door een verhoogde samenwerking met de industrie en de lidstaten.