Recordweek net voor Kerst
Volgenx marktonderzoeksbureau GfK daalde de boekenverkoop alle kanalen samengenomen van 16,7 naar 16,4 miljoen boeken, terwijl de omzet zakte van 210,6 naar 207,6 miljoen euro. Toch is Boek.be nog best te spreken over dit resultaat: “Vergeleken met de crisis in vele andere sectoren valt de daling van de boekenverkoop nog mee.“
Dat de daling al bij al beperkt is gebleven, is volledig toe te schrijven aan een succesvolle tweede jaarhelft – met dank aan de Vijftig tinten-reeks van E.L. James en de Dagelijkse kost-reeks van Jeroen Meus – en een recordverkoop de dagen voor Kerst: die ene week gingen er meer dan 700.000 boeken over de toonbank, goed voor een recordweekomzet van 10,07 miljoen euro.
Boekhandel blijft grootste kanaal
Ondanks een daling van hun marktaandeel met 3% blijven de boekhandels veruit het grootste marktkanaal vormen (zie grafiek). Net als de vorige jaren zijn de internetwinkels de sterkste stijger, al is die groei “niet meer zo spectaculair als in 2011. De stijging bedraagt 7%, waardoor de internetverkoop uitkomt op 8,7% van de boekenmarkt. In vergelijking met onze buurlanden is dit nog altijd laag.”
Ook de grootwarenhuizen en de entertainmentwinkels hebben hun marktaandeel vergroot, al hangt dat vooral samen met het grote succes van een klein aantal bestsellers. “Die worden gemakkelijk door sporadische lezers meegenomen bij het shoppen, de zogeheten impulsverkoop”, aldus de Vlaamse boekenvereniging, die de daling van het marktaandeel van de klassieke boekhandel dan ook ziet als “een ongewenst neveneffect van de bestselleritis“.
E-boek blijft kneusje
Ook in 2012 bleef het elektronische boek teleurstellen: er was wel een op het eerste gezicht spectaculaire toename met 74%, maar “dit blijft maar een zeer klein deel van het aantal verkochte boeken, namelijk 0,72%.” In Nederland bijvoorbeeld is de e-boekenverkoop al goed voor 2,7% van het totaal aantal verkochte boeken.
De gemiddelde prijs van een e-boek is vorig jaar overigens met drie procent gedaald en ligt nu op 9,76 euro. Een papieren boek kost gemiddeld een derde meer: 12,66 euro.