De omzet van de boekenverkoop in Vlaanderen daalde in de eerste jaarhelft van 2016 met 6,2%, al was er wel beterschap merkbaar in het tweede kwartaal. Wie nog boeken koopt, doet dat overigens almaar minder bij de traditionele boekhandel en de ketens.
Almaar meer online
Goed en slecht nieuws van het boekenfront: de Vlaming koopt steeds minder boeken. Wel was er in het tweede kwartaal sprake van een positieve kentering, zo meldt Boek.be op basis van cijfers van marktonderzoeksbureau GfK. In het eerste kwartaal bedroeg de daling liefst 7,5%, terwijl het tweede kwartaal afklokte op ‘slechts’ -4,8%. De mindere verkoop in het begin van het jaar lijkt zich met andere woorden langzaam te corrigeren.
De trend van de voorgaande jaren zet zich onverminderd voort: als we boeken kopen, doen we dat almaar vaker online. Zo steeg het aandeel van de websites met 13,5%, terwijl de ketens een daling van 9% lieten optekenen. Grootste verliezers zijn eens te meer de zelfstandige boekhandels, die hun verkoop 14% zagen afkalven.
Maar ook al kopen we almaar vaker online, we blijven toch nog altijd de voorkeur geven aan het traditionele papieren boek (zie grafiek). Het digitale boek liet het eerste halfjaar een stijging van amper 0,4% optekenen en is daarmee goed voor 3,5% van alle verkochte boeken. Bij de e-booklezers is vooral het genre ‘literaire fictie’ populair.
Thematisch is de grootste klap weggelegd voor de categorie ‘non-fictie vrije tijd: die daalde met liefst 21%. Opvallend is dat kookboeken op de terugweg zijn, al is er een notoire uitzondering: Pascale Naessens heeft er liefst zes in de top-10.