Met een nieuwe reeks aanbevelingen willen de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD de stijgende leegstand in de dorps-en stadscentra een halt toeroepen.
Centra bloeden dood
Het probleem van de leegstand is alom gekend. Zowat 10% van de handelspanden staat intussen leeg en gevreesd wordt dat dat aandeel tegen eind dit jaar, mede door de effecten van de coronacrisis, zal oplopen tot 13,3%. Vooral in de dorps- en stadscentra verdwijnen winkels, ten voordele van de baanwinkels. Ondanks de groeiende leegstand, komt er netto evenwel nog steeds winkelruimte bij. Vooral grote supermarkten vestigen zich maar al te graag langs de grote invalswegen.
Dat laatste gegeven is problematisch voor de dorpskernen, stellen Vlaams Parlementsleden Robrecht Bothuyne (CD&V), Maaike de Vreese (N-VA) en Maurits Vander Reyde (Open VLD) in Het Nieuwsblad. “Grote supermarkten zijn bij uitstek publiekstrekkers. Als die naar buiten de gemeente verhuizen, komt het volk ook niet meer in het centrum.”
De drie meerderheidspartijen lanceren daarom een plan met 33 voorstellen om de stads- en dorpskernen te laten herleven. Ze denken onder meer aan een lagere grondbelasting of onroerende voorheffing in bepaalde gebieden. Voor plattelandskernen verwijzen ze ook naar het Duitse DORV-concept, waarbij sociale, maatschappelijke en commerciële diensten, (denk aan een bankautomaat, postkantoor, administraties, winkels,…) worden samengebracht op één locatie.
Gelijke regels
Vande Reyde wil dan weer dat er een gelijk speelveld komt voor lokale handelaars en e-commerce-reuzen als Alibaba. Via dropshipping worden er nu al te vaak producten verkocht die niet aan de geldende wetgeving beantwoorden. “Nu zijn er zogenaamde dropshippers die producten van onveilige en slechte kwaliteit importeren uit China en ze hier via sociale media verkopen. Ze hebben geen adres, zijn niet aansprakelijk en dumpen zoveel mogelijk producten om op korte tijd zoveel mogelijk winst te maken. Lokale winkels die hetzelfde doen, zouden meteen gesloten worden“, aldus Vande Reyde in Het Laatste Nieuws.
Onlangs kondigde ook de Vlaamse regering al 2 initiatieven aan in de strijd tegen de leegstand in de stadscentra. Gemeenten kunnen voortaan advies vragen aan een team van experten en er komt een investeringsfonds van 10 miljoen euro.