“Megalomaan project”
Vorige week zette de Brusselse gemeenteraad het licht op groen voor het NEO-project. Daardoor kon de Stad Brussel meteen een oproep tot kandidaten-bouwpromotoren lanceren om de 67 hectare grote Heizelvlakte te herontwikkelen en tegelijk het openbaar onderzoek van start laten gaan. Dat geeft de inwoners van de hoofdstad nog tot 13 juli de kans zich uit te spreken over de plannen van hun stadsbestuur.
Het Interregionaal Platform voor een duurzame economische ontwikkeling van Brussel en de Rand heeft al laten weten dat het formeel bezwaar zal indienen tegen NEO. “Het megalomane project strookt niet met het huidige gewestelijk bestemmingsplan, betekent een gevaar voor de bestaande handelskernen in Brussel en de Rand en zal voor nog meer files en dus luchtverontreiniging zorgen op de ring rond Brussel.”
Het Platform – dat uiteenlopende organisaties als Bral, IEB en BBL (milieu), ACV en ACW (werknemersorganisaties), Unizo Vlaams-Brabant en Brussel en FNUCM (zelfstandigenorganisaties) overkoepelt – kantte zich eerder ook al om dezelfde redenen tegen Uplace Machelen en Just under the Sky, de twee andere megawinkelcentra die in het Brusselse gepland staan.
“Beter handelskern stadscentrum versterken”
Ook vanuit politieke hoek groeit er verzet. “Wordt het Atomium de mascotte van een megashoppingcentrum of krijgt de Heizel een toekomst als toeristische trekpleister?” vraagt Els Ampe, gemeenteraadslid en fractieleider van OpenVLD in het Brusselse parlement, zich af. Als het van de Brusselse liberalen afhangt, wordt de Heizelvlakte hertekend als “dé toeristische bestemming van Brussel. Dus geen kantoren, winkelcentrum of woningen, maar een uitbreiding van het ontspannings- en sportaanbod en een beter beheer van de site.”
OpenVLD plaatst niet enkel vraagtekens bij de mobiliteit waarover “onvoldoende is nagedacht” en de onzekerheid over de “toekomst van het nationaal voetbalstadion, de Memorial van Damme en de lokale sportverenigingen”, de partij pikt het ook niet dat Mini-Europa en Océade moeten verdwijnen, hoewel die “in de top 10 van de toeristische bestemmingen in Brussel” staan.
Daarnaast maakt Els Ampe zich ook zorgen over de mogelijke effecten van de komst van zo’n groot winkelcentrum op de handel in de binnenstad: “Het wordt tijd dat de stad Brussel zich afvraagt waarom de Nieuwstraat als winkelstraat werd voorbijgestoken door de Antwerpse Meir. Een megashoppingcentrum op het laatste stuk groen is zeker niet het antwoord. Het ontbreekt de stad vooral aan een plan voor de versterking van de handel in het stadscentrum”, aldus nog het liberale parlementslid.