Verkopen via bol.com? Sommige ondernemers hebben nog koudwatervrees, maar voor Dennis Marechal van Wooden Gifts and More is het een no-brainer: “Op geen enkele andere manier bereik ik zo’n groot publiek.”
Een ander publiek
Sinds enkele jaren verkoopt Dennis Marechal zijn handgemaakte pennen en briefopeners niet enkel in z’n eigen webshop en op Etsy, maar ook op het platform van bol.com. Die beslissing heeft de jonge ondernemer in staat gesteld om een volledig nieuw publiek te bereiken. De omzet ging sinds de start 40 tot 50% hoger.
“Als ik kijk naar het publiek dat ik bereik met m’n eigen webshop en social media, dan zijn dat mensen die heel veel handgemaakte en duurzame producten kopen, mensen die groot belang hechten aan het verhaal erachter. Bij bol.com zijn het veelal mensen die een cadeautje nodig hebben, en dan even bij bol.com gaan kijken, omdat ze daar een breed aanbod hebben. Die kracht heeft bol.com, dat kan je met niks anders vergelijken in België of Nederland.”
Wat aanwezigheid op het platform van bol.com zo mooi maakt, is dat het verkoopproces zo goed als organisch verloopt. “Als mensen online een pen zoeken, of een houten geschenk, dan komen ze bij mij uit. Dat is de kracht van bol.com: ook als mensen op Google zoeken naar een houten pen, komen ze toch op bol.com uit. Zonder het platform zou ik die mensen nooit bereiken. Het is een ander publiek.”
Bereik en gemak
Toch kost verkoop via bol.com ook wel wat: je staat als verkooppartner marge af. Is het sop de kool dan waard? “Absoluut. Het grote voordeel is dat het niks kost, tot je iets verkocht hebt. Op andere platformen betaal je listing fees, nog voor je iets verkocht hebt. Geen grote bedragen, maar voor mensen die pas starten telt dat wel. Bij bol.com betaal je soms 15% commissie, afhankelijk van de categorie waarin je verkoopt. Als je dan kijkt naar het bereik en de naamsbekendheid die je ermee krijgt, dan denk ik dat 15% nog goedkoop is. Je bespaart namelijk op de kosten die je zelf aan de naamsbekendheid zou uitgeven.”
13 miljoen klanten in Nederland en België, zo’n publiek kan je haast niet bereiken op een andere manier, denkt hij. “Dan zou je enorm veel geld moeten investeren in advertenties, zonder garantie dat het gaat werken. Op bol.com is het een risicoloze investering. Ik ben ervan overtuigd dat een 15% commissie heel fair is voor ondernemers. Nu, ik besef wel dat ik spreek vanuit een luxepositie: ik maak unieke producten en heb dus geen last van prijsoorlogen met concurrenten. Maar ik denk dat het ook geldt voor andere verkooppartners.”
Samenwerken met bol.com gaat ook gepaard met flink wat gemak: “Ik hoef enkel het verzendlabel af te drukken.” Verkooppartners die dat wensen, kunnen beroep doen op een waaier aan logistieke oplossingen op het platform, van voorraadopslag tot verzenden via aantrekkelijke tarieven. Het ontzorgen gaat ver: bol.com beantwoordt desgewenst ook klantvragen over de levering.
Toekomstambities
Bovendien helpt bol.com startende ondernemers goed bij het opzetten van hun onlinewinkel. “Ze hebben een heleboel video’s die duidelijk uitleggen hoe je het aanpakt. Wat heb ik nodig om bij bol.com te starten? Wat zijn de risico’s? Dat is goed gedocumenteerd. Het maakt ook niet uit of je twee producten verkoopt of drieduizend. Wanneer je specifieke vragen stelt, krijg je snel antwoord. Ze nemen de tijd voor je, zelfs nog voor je goed en wel begonnen bent.”
Wat zijn de verdere ambities van ondernemer Dennis Marechal? “Binnen enkele weken ga ik mijn studies afronden. Ik zou mijn activiteiten graag uitbreiden, bijvoorbeeld naar de wereld van de koffie. Ik heb ook een gerecycleerde pen die ik maak van oude melkbussen en jerrycans. Met dat proces zou ik nog meer willen doen. Maar misschien ga ik eerst nog enkele jaren elders werken.”
Samen met bol.com kan je als ondernemer enorme stappen maken om door te groeien. De kracht van een platform is immers dat alle partners elkaar versterken. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van. Hoe je het concreet aanpakt? Dat ontdek je via bol.com/samendoorgroeien.