Het Europees Parlement heeft een voorstel voor strenge regels rond de duurzaamheid van consumptiegoederen goedgekeurd. Kunstmatige veroudering en het vernietigen van onverkochte producten worden verboden.
Geen valse veroudering
De levensduur van een product zou niet mogen worden door ontwerpkenmerken, bijvoorbeeld door de afwezigheid van software-updates of reserveonderdelen. Het kan ook niet dat voor oudere toestellen bijvoorbeeld geen inktpatronen of koffiepads meer te vinden zijn, besliste het Europees Parlement deze week. Het initiatief past binnen de Green Deal.
De Europarlementariërs keurden een voorstel van de Europese Commissie goed om de regels rond ecodesign aan te scherpen. Zo moeten producten straks ook gemakkelijk te repareren worden en moeten consumenten zelf toegang krijgen tot reparatierichtlijnen.
Wat bedrijven weggooien
Een belangrijke beslissing is bovendien dat de EU wil dat producten altijd een “productpaspoort” hebben, waarin de samenstelling en de milieu-impact te zien zijn. Europa hoopt dat consumenten en bedrijven zo beter geïnformeerde keuzes kunnen maken. De energielabels op wasmachines en koelkasten zouden bijvoorbeeld al voor 10% minder energieverbruik hebben gezorgd bij die apparaten.
Nog radicaler is het vernietigingsverbod: niet alleen onverkochte kleren maar ook elektrische en elektronische toestellen mogen binnenkort (één jaar na de inwerkingtreding van de wet) niet meer worden vernietigd. Het Parlement vraagt producenten en retailers ook jaarlijks te rapporteren hoeveel producten ze weggooien en waarom.
Een concrete wet is er evenwel nog niet. Nu er goedkeuring is van het Europees Parlement kunnen de onderhandelingen beginnen met de lidstaten over echte wetgeving. Textiel, meubelen en ijzer horen alvast bij de prioritaire sectoren, waarvoor vanaf volgend jaar praktische regels worden uitgewerkt.