Stabiele huurinkomsten
Vastned Retail Belgium, sinds kort de nieuwe naam van Intervest Retail, boekte over het eerste kwartaal van dit jaar voor 5,5 miljoen euro aan huurinkomsten: Een status quo tegenover het vorige kwartaal, ondanks de verkoop van drie buitenstedelijke baanwinkelpanden (Hasselt, Beaumont en Bergen) en een retailpark (Andenne) in december 2012.
Dat de huurinkomsten toch stabiel bleven, dankt de groep naar eigen zeggen aan “de indexatie van bestaande huurovereenkomsten en gerealiseerde huurhernieuwingen”. Zo hernieuwde de bevak in het eerste kwartaal van 2013 acht huurovereenkomsten voor een totaal huurvolume van 595.000 euro op jaarbasis.
De bezettingsgraad daalde wel een procent: van 97,3% op 31 december 2012 naar 96,3% op 31 maart laatstleden, een gevolg van “het beëindigen van een aantal tijdelijke verhuringen”. Op 31 maart 2013 was de vastgoedportefeuille van Vastned Retail Belgium in haar totaliteit 359 miljoen euro waard, quasi ongewijzigd ten opzichte van eind 2012.
Wijzigend retaillandschap
In de tussentijdse verklaring komt de raad van bestuur nog eens terug op de recente naamsverandering, die past in de veranderde strategie van de winkelbevak: “In de aangescherpte strategie richt Vastned (de Nederlandse grootaandeelhouder, nvdr.) zich op het beste winkelvastgoed in de populairste winkelstraten in grotere steden.”
“Nieuwe acquisities zullen plaatsvinden in binnensteden met sterke winkelgebieden die een authentieke winkelbeleving mogelijk maken. Vastned Retail Belgium sluit zich aan bij deze strategie en wenst hiermee optimaal in te spelen op het wijzigende retaillandschap“, klinkt het.
Want, zo stelt de raad van bestuur, “het consumentenvertrouwen staat op een erg laag peil, hetgeen retailers aanzet tot een kritischer houding ten aanzien van het huren van nieuwe winkellocaties. Dit fenomeen is meer uitgesproken buiten de absolute toplocaties.”
Streven naar lager risicoprofiel
De strategieverandering heeft voor de beleggers wel gevolgen: “Het directe rendement van dergelijke investeringen op toplocaties in de binnenstad is op korte termijn lager dan het rendement van baanwinkels.” Toch wil Vastned Retail Belgium het aandeel high street shops op toplocaties doen toenemen “van 50% eind 2012 naar minimaal 65% van de portefeuille met het oog op het bekomen van een lager risicoprofiel.”
Gezien de beperkte schuldgraad van 32% heeft de bevak naar eigen zeggen “een zeer comfortabele positie om vlot in te spelen op kansen die zich voordoen”.