Omdat retailers hun marges zien krimpen, trachten ze hun huurcontracten te heronderhandelen. Het expansieritme daalt en de leegstand stijgt, zelfs in topwinkelstraten. Dat is geen goed nieuws voor eigenaars van winkelvastgoed.
Huurprijzen onder druk
Bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten klinkt beleggingsfonds Vastned Retail Belgium weinig optimistisch. Het bedrijf boekte wel een lichte stijging van de huurinkomsten en zag de winst per aandeel evolueren van 1,24 naar 1,38 euro. De bezettingsgraad daalde van 99% naar 97%, als gevolg van verbouwingswerken in een winkelpand in Gent.
De markt wil niet mee: de verhuuractiviteit op de Belgische markt lag met 178.395 m² verhuurvolume onder het overjaarse gemiddelde, meldt het bedrijf. De huurprijzen staan onder druk in alle segmenten, doordat de marges van retailers onder druk staan. Zij trachten lopende huurprijzen te heronderhandelen of te koppelen aan de gerealiseerde omzet. De tophuurprijzen voor winkels van 150 m² in Brussel en Antwerpen blijven stabiel, voor grote winkels echter dalen de huurprijzen, zelfs in topsteden. Vastned Retail Belgium verwacht op korte en middellange termijn dat deze trends aanhouden en dat markthuren in commercieel vastgoed stagnerend tot licht dalend zullen zijn.
“De vraag van retailers naar beschikbare winkelruimte blijft onder het gemiddelde. Hierdoor zal de leegstand vooral in de kleinere steden nog toenemen,” zegt het persbericht. “Er is te weinig instroom van nieuwe internationale retailers waardoor er zelfs in topstraten hier en daar leegstand ontstaat. De marges van retailers blijven onder druk staan, onder meer door e-commerce. Topsteden als Antwerpen, Brussel en Gent dienen te waken over hun bereikbaarheid voor geïnteresseerde shoppers. Horeca blijft zich verder ontwikkelen met leuke formats die voor de nodige ‘look & feel’ zorgen in onze winkelstraten.”