Vande Lanotte: “Er zijn te veel wanbetalingen”
Minister Vande Lanotte wil dit jaar nog een hervormingsplan rond kopen op afbetaling voorleggen. Dat heeft zijn kabinet bevestigd aan De Tijd. Zo zal het niet meer mogelijk zijn aan de kassa tegelijk een product te kopen en een krediet aan te gaan: dat zal apart afgehandeld moeten worden. Bovendien mag dat krediet enkel nog worden verleend door iemand die daarvoor is opgeleid.
“Er zijn te veel wanbetalingen door dit soort kredieten en dat baart mij zorgen”, aldus Vande Lanotte. “We moeten dus bepalingen in de wet inschrijven om te voorkomen dat mensen een schuldenberg opbouwen. Sommige verkopers promoten dit soort kaarten met een debetrentevoet van nul procent.”
De hervorming komt er omdat steeds meer grote winkelketens met hun eigen kredietkaart uitpakken. Het aantal consumentenkredieten is dit jaar al gestegen met 34% tot ruim 8,6 miljoen kredieten en het bedrag aan achterstallige betalingen door consumentenkredieten is intussen opgelopen tot 1,7 miljard euro (+4,3%).
Comeos: “Bij ruim 96% geen probleem”
“Er zijn helemaal niet zo veel problemen met aankopen op afbetaling”, reageert Dominique Michel in de zakenkrant. “Bij meer dan 96% van de kredieten is er geen probleem. De meeste wanbetalers hebben financiële problemen door een ziekte, ontslag of scheiding.”
De vereniging van de distributiesector werkt trouwens zelf aan maatregelen ter zake. Zo wil Comeos in elk verkooppunt van haar leden minstens één expert in consumentenkrediet. “Dat is een enorme investering. Die persoon zal een opleiding volgen en een examen afleggen, allemaal onder toezicht van de bankcommissie. Onze leden zullen dat al volgend jaar invoeren”, zegt Michel.
“U ziet dat we de minister niet nodig hebben, maar als hij liever de wet wijzigt en achter de feiten wil aanhollen, doet hij maar”, trapt Dominique Michel fijntjes na naar de minister. De twist rond een mogelijke prijsblokkering in ons land is duidelijk nog niet verteerd…