Derde faillissement in 10 jaar tijd
Het faillissement van Val Saint Lambert, het derde al in nauwelijks tien jaar tijd, komt niet uit de lucht gevallen. Vorige week nog had Waals economieminister Jean-Claude Marcourt (PS) in het Waals Parlement gezegd dat de toekomst van het Luikse kristalicoon heel somber oogde. Val Saint Lambert stond al een tijdje onder gerechtelijke bescherming en de hele juridische reorganisatieprocedure was in juli nog verlengd tot 25 oktober.
Maar de eigenaars en directie hebben niet gewacht tot dan: vrijdag al legden ze de boeken neer en informeerden de 52 resterende arbeiders (in de topjaren eind 19e, begin 20e eeuw waren dat er nog meer dan 5.000!) dat een overname binnen het kader van de Wet op de Continuïteit niet mogelijk was gebleken. Gisteren volgde dan het officiële doodsvonnis.
Doorstart onder Franse vleugels?
Een van de drie curatoren was al commissaris bij de juridische reorganisatieprocedure en kent de toestand van het bedrijf dus door en door. Op een algemene personeelsvergadering gisteren in de namiddag verklaarden de drie dat Val Saint Lambert niet meer over voldoende liquide middelen beschikt om de salarissen te betalen. “De ontslagbrieven worden dinsdag verstuurd”, verduidelijkt Mario Curto van de socialistische vakbond FGTB (ABVV).
De komende weken zoeken curatoren en vakbonden koortsachtig naar een overnemer. De piste met de Franse sectorgenoot Lalique als eventuele koper blijft daarbij actueel. In een persbericht vrijdagavond had Val Saint Lambert al laten weten dat de onderhandelingen over een doorstart met de Fransen voortgaan: “Verwacht wordt dat Lalique, na de aanstelling van een curator, snel een bod zal uitbrengen”, klonk het toen.
“De kaarten liggen niet gunstig, maar we moeten alles doen wat we kunnen“, zegt Marc Goblet, voorzitter van FGTB Liège. De vakbondsman hoopt dat er zich nog andere kandidaten melden, nu het faillissement een feit is. “Hopelijk gaat het hen niet alleen om de voorraad. Wij streven naar een geloofwaardig industrieel plan”, aldus nog Goblet. In dat geval zou de ‘Feniks van de Belgische industrie’ nog maar eens uit zijn as herrijzen en zijn reputatie alle eer aandoen.