Vanaf zondag moeten handelaren cashbetalingen verplicht afronden naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 cent. België hoopt zo op een uitdoofscenario voor de rosse muntjes. Comeos vraagt retailers om de centen aan een goed doel te schenken.
Alleen voor wie afrekent in cash
De ‘rosse’ muntstukjes van 1 en 2 eurocent kosten meer om te maken en te transporteren dan ze eigenlijk waard zijn. Daarom wil de Belgische overheid dus uit omloop halen, maar ze gaat daarbij voor een uitdoofscenario. Zo blijven de centjes wel een wettelijk betaalmiddel, waarmee consumenten nog steeds mogen betalen. Ook mogen ondernemingen ze nog teruggeven als wisselgeld – iets wat consumenten overigens niet mogen weigeren.
De nieuwe verplichting houdt alleen in dat wanneer klanten in een winkel of in de horeca cash betalen, het totaalbedrag van de rekening moet worden afgerond. De regel is dus niet van toepassing op individuele productprijzen, noch op digitale betalingen.
Inzamelingen voor het goede doel
Om het verdwijnen van de rosse munten te bespoedigen, roept handelsvereniging Comeos alvast op om de centjes apart te houden en te storten aan het goede doel. Ook bij de meeste Belgische banken kunnen consumenten terecht met hun munten van 1 of 2 cent, om ze er aan een goed doel te schenken. Zo doneren zowel AXA als KBC de ingezamelde rosse munten aan Kom op tegen Kanker.
Uit een enquête van Febelfin bleek immers dat 75% van de Belgen bereid is om hun ros geld weg te geven aan goede doelen. De FOD Financiën belooft in te staan voor de verwerking en het tellen van de munten, om de inzamelacties te ondersteunen.