56 miljoen voor ontsluiting…
Vooral het ontsluiten van de hele site zorgt voor een flinke factuur, aldus het groene parlementslid. De Vlaamse overheid kan die factuur niet ontlopen door het zogenaamde Brownfieldconvenant dat de gewestregering heeft afgesloten met privé-ontwikkelaars om sterk verontreinigde bedrijfsterreinen een nieuwe bestemming te geven.
Om Uplace Machelen, een van de drie geplande grootschalige winkelcomplexen in het Brusselse, makkelijk per auto bereikbaar te maken, moet er een bijkomend op- en afrittencomplex komen op de Brusselse ring. Er moet ook een extra uitweg komen naar de Woluwelaan, vlak naast het complex, en een voetgangersbrug naar de dorpskern van Machelen. Volgens informatie die aan de regering is verschaft, loopt de kostprijs van die werken op tot ruim 56 miljoen euro, te betalen door het Agentschap Wegen en Verkeer. Uplace zelf doet ook een duitje in het zakje en zou 12 miljoen ophoesten voor de voetgangersbrug.
Daarnaast zal De Lijn vanaf 2015 zo’n 2,5 miljoen euro per jaar moeten zien te vinden voor pendelbussen naar en van het winkelcentrum. “En dat terwijl de openbare vervoersmaatschappij nu al moet besparen”, klaagt Hermes Sanctorum aan.
…exclusief “verdoken investeringen”
Volgens het groene parlementslid is dit maar het zichtbare gedeelte van de miljoenendans rond het project, want behalve de reeds vernoemde infrastructuurwerken staan er de komende jaren in de regio nog veel meer wegenwerken op de agenda. Alles samen zijn die goed voor een slordige 140 miljoen euro, volgens Sanctorum “verdoken investeringen ten voordele van Uplace Machelen, die het prijskaartje enorm de hoogte injagen”, hoewel ze er officieel niets te maken hebben.
Klacht bij Raad voor Vergunningsbetwistingen
Intussen is ook bekendgeraakt dat er een verzoek tot vernietiging van de stedenbouwkundige vergunning is ingediend door Iret, een projectontwikkelaar die eigenaar is een terrein van 5 hectare in Machelen. De advocaat van Iret zwaait met een ongunstiig rapport van de Vlaamse administratie Ruimtelijke Ordening, dat de bevoegde minister Muyters al ontving op 13 oktober, een week voor de beslissing.