Na Alexander D’Hooghe leggen ook de andere ‘stakeholders’ hun kaarten op tafel in verband met het project dat vroeger (?) bekend stond als Uplace in Machelen. Daarin is geen plaats meer voor een klassiek winkelcentrum, maar wel voor kmo’s, maakwinkels en meer groen.
Broeksite
Om meteen duidelijk te maken dat het om een volledig nieuw project gaat en geen ‘Uplace light’, doopte D’Hooghe het om tot ‘Broeksite’. Hij spreekt ook niet langer van een vastgoedproject, maar van een samenlevingsproject: de oppervlakte voor klassieke retail ging fors naar beneden en het traditionele winkelcentrum wordt zelfs helemaal afgevoerd.
In de plaats komen maakwinkels, dat zijn handelszaken waar kleine oplages of zelfs unieke stukken worden gemaakt. D’Hooghe wil die maakwinkels onderbrengen in een aantal thematische ‘gildenhuizen’: zo zou er onder andere een huis van de voeding komen, een huis van het textiel en een huis van de chemie. Daarnaast komen er een kmo-zone en een groot park. Het geheel noemt hij trouwens een ‘werkwinkelwijk’, een plaats waar mensen kunnen werken en winkelen en waar de traditionele scheiding tussen productie en consumptie grotendeels wegvalt.
Een van grote struikelblokken voor het oorspronkelijke Uplace was de grote verkeersdrukte die het project zou veroorzaken, maar het nieuwe concept zou tot een kwart minder autoverkeer opwekken dan de originele plannen. Daarvoor zijn dan wel investeringen nodig in openbaar vervoer en fietspaden. Het station van Vilvoorde, dat op ongeveer een kilometer van de site ligt, zou een centrale rol krijgen in het hele project.
Uplace vraagt garanties
Initiatiefnemer Uplace twijfelt echter aan de economische haalbaarheid van het project, omdat er in de nieuwe plannen beduidend minder commerciële ontwikkeling voorzien is. Toch zegt het bedrijf niet meteen nee, al stelt het wel een duidelijke voorwaarde: “Wij hebben al 90 miljoen euro geïnvesteerd. Dat geld is grotendeels verloren omdat dit een totaal ander project is. Wij willen dus eerst zekerheid dat de historische tegenstanders aan boord zijn en niet opnieuw een procedureslag in de rechtbank beginnen”, zegt CEO Jan Van Lancker.
Met die tegenstanders bedoelt hij verschillende milieuorganisaties, zelfstandigenorganisaties en besturen van omliggende steden (zoals Leuven, Mechelen en vooral Vilvoorde). D’Hooghe werd een jaar geleden aangezocht door de gemeente Machelen om een oplossing te vinden voor het Uplace-project, dat muurvast zat. De ingenieur-architect, zelf opgegroeid in buurgemeente Grimbergen, slaagde er eerder al in om de Oosterweel-knoop in Antwerpen te ontwarren.