De Britse schatkist onderzoekt de mogelijkheden voor een online omzetbelasting, nu de coronacrisis de teloorgang van de traditionele winkelstraten in het hele land nog versnelt. Het idee is niet nieuw, wel controversieel.
Lege winkelstraten
Volgens The Guardian overweegt het ministerie van Financiën verschillende opties om het verschil tussen de uitgaven online en in fysieke winkels meer in evenwicht te brengen. Bij de Britse overheid groeit de bezorgdheid over de gevolgen van de coronacrisis en de snelle opkomst van de e-commerce. Mede door de opeenvolgende lockdowns verdwijnt een recordaantal winkels uit de winkelstraten, en de vrees neemt toe dat de steden permanent zullen wijzigen eens de coronamaatregelen weer worden versoepeld.
Sommige politici denken dat een e-commercetaks de ineenstorting van de winkelstraten kan helpen voorkomen. Maar onder meer het British Retail Consortium heeft al gewaarschuwd dat dergelijke belasting ook de winkeliers met een webshop zal treffen. Bovendien zou de maatregel ook leiden tot hogere prijzen voor de shoppers, en dat midden in een crisis.
Gelijk speelveld
CEO’s van enkele grote retailers, waaronder Tesco, Morrisons, Asda, Waterstones zijn voorstander van een online taks. Zij dringen vooral aan op een gelijk speelveld. In het Verenigd Koninkrijk worden retailers gedeeltelijk belast op de winkeloppervlakte die ze uitbaten (de zogenaamde ‘business rates’) . Daardoor hebben pure online spelers, zoals bijvoorbeeld Amazon, een groot voordeel.
Gestuwd door de coronacrisis stegen de online uitgaven in het Verenigd Koninkrijk vorig jaar met 46%. De e-commerce is er nu goed voor 30% van de totale retailverkopen.
De omzet van Amazon steeg afgelopen jaar zelfs met 51% tot 19,4 miljard pond (22,1 miljard euro). Vastgoedadviesbureau Altus Group berekende dat het Amerikaanse bedrijf een “belasting-omzetverhouding” had (belasting als percentage van de inkomsten) van slechts 0,37% tegenover gemiddeld 2,3% voor de traditionele retailers.
“1,1 miljard pond aan belastingen betaald”
Amazon reageerde op de berichtgeving door te stellen dat het sinds 2010 meer dan 23 miljard pond (26,2 miljard euro) heeft geïnvesteerd in het verenigd Koninkrijk. “Vorig jaar hebben we 10.000 nieuwe banen gecreëerd en vorige week hebben we 1.000 nieuwe stageplaatsen aangekondigd. Deze voortdurende investering droeg bij tot een totale belastingbijdrage van 1,1 miljard pond (1,25 miljard euro) in 2019 – 293 miljoen pond (334 miljoen euro) aan directe belastingen en 854 miljoen pond (972 miljoen euro) aan indirecte belastingen”, verklaarde een woordvoerder.