Het bestuur van Unilever zou zich in een tweedstrijd bevinden door totaal verschillende klemtonen: de Britse aandeelhouders zouden meer nadruk op aandeelhouderswaarde willen, hun Nederlandse tegenhangers kiezen voor duurzaamheid.
Nasleep overnamebod Kraft Heinz
Momenteel focust Unilever onder leiding van CEO Paul Polman op een duurzame koers, die vooral op lange termijn zijn vruchten moet afwerpen. Polman wil het bedrijf tegen 2020 volledig energieneutraal maken, al heeft ook hij al laten verstaan niet weigerachtig te staan tegenover een koerswijziging. Een aantal aandeelhouders vindt echter dat die investeringen ten koste gaan van winsten op korte termijn.
De discussie wordt bij Unilever gevoerd in de nasleep van het overnamebod van Kraft Heinz, dat resoluut werd afgewezen door Unilever. Het verhogen van de winstgevendheid zou ook daar een rol kunnen spelen: als die stijgt, dan stijgt ook de waarde van het bedrijf, waardoor het moeilijker over te nemen is. In een bericht over de overname zegt Unilever alvast dat het bod van Kraft Heinz een ‘trigger’ was om het debat los te maken over hogere winsten op korte termijn.
Splitsing
Daarnaast wordt er binnen Unilever nog gesproken over een mogelijke splitsing van het bedrijf in enkele verschillende onderdelen. Ook dat zou de waarde voor de aandeelhouders de hoogte in kunnen jagen, aangezien aparte onderdelen meestal meer waard zijn dan wanneer ze allemaal deel uitmaken van hetzelfde concern. Het is dezelfde tactiek die de Duitse Metro Group een tijdje geleden tot uitvoering bracht, toen de tak consumentenelektronica werd afgesplitst.
In de media wordt nu ook gesuggereerd dat er een tweestrijd aan de gang is tussen CEO Paul Polman en CFO Graeme Pitkethly. Die laatste staat aan de kant van de (Britse) aandeelhouders die willen dat Unilever sneller voor hogere winst gaat.