Sinds gisteren is Unilever juridisch een volledig Brits bedrijf geworden. Daarmee komt een einde aan jarenlang getouwtrek tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk over de zetel van de multinational.
Dubbele nationaliteit
Sinds 1929 had Unilever een bi-nationale identiteit, met hoofdkantoren in Londen en Rotterdam. Die dubbele structuur was een overblijfsel van de toenmalige fusie van de Nederlandse Margarine Unie en het Britse zeepconcern Lever Brothers.
De eerste plannen om de structuur te vereenvoudigen en zo te snijden in de kosten dateren van 2018. Aanvankelijk zou Unilever naar Nederland komen. De Nederlandse regering onder leiding van Mark Rutte wilde er zelfs de dividendbelasting voor afschaffen.
Tegenkanting
Een groep beleggers voelde echter niks voor een verhuis naar Nederland. Zij vreesden dat Unilever zijn prestigieuze notering in de FTSE-100-index op de beurs van Londen zou verliezen. Onrechtstreeks zou dat immers ook tot een koersdaling van het aandeel kunnen leiden, omdat meer beleggers de aandelen van de hand zouden doen.
In Nederlandse politieke kringen groeide intussen het verzet tegen de afschaffing van de dividendbelasting. Toen bleek dat die afschaffing er uiteindelijk niet kwam, begonnen ook de Britse aandeelhouders van Unilever zich te roeren. Zij zouden immers alsnog dividendbelasting moeten betalen, indien ze Nederlandse aandelen in bezit zouden krijgen. Eind 2018 werden de verhuisplannen naar Nederland definitief opgeborgen.
Vertrekbelasting
In juni van dit jaar maakte topman Alan Jope bekend dat Unilever voor een volledig Britse structuur zou kiezen. Dat leidde tot heel wat onvrede in politiek Nederland, niet in het minst omdat de staatskas daardoor jaarlijks zo’n 200 miljoen euro aan roerende voorheffing verliest. Oppositiepartij GroenLinks diende zelfs een wetsvoorstel in om de multinational een verhuisboete van 11 miljard euro op te leggen. Volgens De Tijd komt de wet echter te laat om de verhuizing tegen te houden. Het betekent dat Unilever sinds gisteren formeel een Brits bedrijf is.