Na de vaststellingen van sociale fraude in de depots van PostNL en DPD, wil Minister van Post Petra De Sutter versneld nieuwe wetgeving invoeren voor postbedrijven. De koeriers moeten meer vast personeel gaan inzetten.
Ook overtredingen bij DPD
Sinds de invallen bij negen Belgische depots van PostNL maandag, waarbij in Wommelgem zwartwerk en inbreuken rond deeltijdse arbeid werden vastgesteld, viel de sociale inspectie dinsdag ook nog binnen in een depot van DPD in Lummen. Ook daar zagen de inspecteurs zwartwerkers aan de slag. Er is ook sprake van schijnzelfstandigheid. Het arbeidsauditoraat van Hasselt zag er ook illegalen, overtredingen op de werkloosheidsreglementering en noteerde inbreuken op deeltijdse arbeid.
De vaststellingen passen in een golf van controverse over wantoestanden en slechte arbeidsvoorwaarden bij koerierdiensten die met zelfstandige onderaannemers werken. Volgens sommige media werden bij PostNL in Wommelgem ook minderjarigen aan het werk aangetroffen. PostNL ontkent die aantijging weliswaar “ten stelligste” tegenover Gazet van Antwerpen. Hoogstens zou het om jobstudenten gaan.
Verplichte vaste contracten
Voor Minister van Post Petra De Sutter zijn de vaststellingen niettemin de aanleiding om versneld nieuwe regelgeving in te voeren. De minister was al bezig met een wetsvoorstel, waarbij wettelijk wordt beperkt hoeveel een koerier- of postdienst maximaal mag outsourcen aan onderaannemers. Zo zouden koerierdiensten bijvoorbeeld een minimumaantal pakjes door eigen personeel met vast contract moeten laten leveren.
“Zo zal het snel gedaan zijn met de wantoestanden: want hoe meer pakjesbedelers met een vast contract aan de slag zijn, hoe beter ze beschermd zijn tegen deze praktijken”, aldus De Sutter, aan wie de aantijgingen “doen denken aan de 19de eeuw van Daens”. In september moest PostNL nog voor de correctionele rechtbank van Mechelen verschijnen voor het tewerkstellen van illegale werkkrachten via een onderaannemer. Het postbedrijf kreeg een fikse boete.