Vanaf 1 augustus zijn de consumptiecheques toegelaten in alle winkels. De cheques werden vorig jaar in het leven geroepen om “kleine” Belgische winkeliers te steunen tijdens de coronacrisis.
Geen verplichting
Alle in België gevestigde winkels zullen vanaf 1 augustus de consumptiecheques mogen aanvaarden. Alleen webwinkels mogen de cheques niet accepteren, heeft de ministerraad beslist. Handelaars blijven wel vrij om het betaalmiddel al dan niet te aanvaarden. Er zijn immers kosten aan verbonden: ongeveer 3,5% van de waarde van de cheque is bestemd voor de uitgevers ervan zoals Sodexo en Edenred, meldt De Tijd.
De federale regering introduceerde de cheques vorig jaar en wilde zo de Belgische handelaars, die zwaar getroffen werden door de coronacrisis, steunen. Omdat slechts een zeer kleine groep winkeliers de cheques mocht aanvaarden, kwam er echter steeds meer kritiek op het systeem. Zo geldt er onder meer een omzetgrens van 700.000 euro op jaarbasis.
Voor horecabedrijven, sportinstellingen en verkopers van culturele producten zijn er evenwel geen beperkingen. Het had tot gevolg dat multinationals als bijvoorbeeld McDonald’s de cheques wél mochten accepteren. Bovendien werden er enkele misbruiken vastgesteld. Zo mocht Fnac de consumptiecheques uitsluitend aanvaarden voor cultuurproducten als boeken en cd’s, maar accepteerde ze ook voor een hele rits andere producten.
Langer geldig
Met de beslissing om alle retailers toegang te verlenen, maakt de regering nu een einde aan die ‘onrechtvaardigheid’. De nieuwe regeling geldt zowel voor de cheques die vorig jaar werden uitgedeeld als voor de nieuwe, die in het kader van het loonakkoord, binnenkort worden toegekend. De geldigheidsduur van de eerste reeks cheques wordt bovendien verlengd tot eind volgend jaar.
Handelsfederatie Comeos is alvast tevreden met de beslissing. “Het is een goede zaak dat de consumptiecheques binnenkort op meerdere plaatsen te gebruiken zijn”, zegt woordvoerder Hans Cardyn.