Uit een wereldwijd onderzoek van onderzoeksbureau GfK blijkt dat er momenteel meer mensen zijn die hun geld sparen dan mensen met een ‘leef en profiteer nu’-mentaliteit, al liggen beide groepen kort bij elkaar.
Oudere generaties willen sparen
GfK ondervroeg 27.000 internetgebruikers in meer dan 22 landen rond de stelling ‘Ik wil vandaag van het leven genieten en zal me later wel zorgen maken over sparen en investeringen’. 34% van de ondervraagden zegt minstens deels akkoord te gaan met die stelling, terwijl 38% het eerder oneens of sterk oneens is. Het resterende kwart staat neutraal tegenover de stelling. Er is wel een klein verschil te zien tussen mannen en vrouwen: 33% van de vrouwen wil nu profiteren, terwijl 40% meer kiest voor zekerheid. Bij mannen ligt die verdeling met respectievelijk 36% en 35% dichter bij elkaar.
Het zijn vooral de jongere generaties die nu willen profiteren van hun geld: bij 15- tot 19-jarigen wil 37% nu profiteren, bij 20- tot 29-jarigen 41% en bij 30- tot 39-jarigen 36%. Slechts een kwart van de 50- tot 59-jarigen en de 60-plussers gaat akkoord met de stelling en wil vooral nu profiteren. Bij de spaarmentaliteit is net de omgekeerde beweging te zien: daar wil meer dan 40% van de twee oudste groepen sparen, terwijl slechts een derde van de tieners en de twintigers hun geld wil sparen.
Belgen doen hun imago van spaarders in het onderzoek alle eer aan: slechts 30% wil nu profiteren, terwijl 39% liever wil sparen. Daarbij valt ook op dat vooral vrouwen meer willen sparen dan mannen. Wereldwijd is er met Hongkong slechts één markt waar de meerderheid verkiest om te sparen: daar is 54% van de ondervraagden het niet eens met de stelling om in het heden te genieten en geld uit te geven. Tsjechië en Brazilië volgen met 49% en 45% op plaats twee en drie.