Enkele grote Zuid-Koreaanse familiebedrijven, zoals LG, Hyundai en Samsung, staan onder druk vanwege hun nauwe relatie met de Koreaanse regering. Die zou ervoor zorgen dat nieuwe bedrijven amper een kans op slagen hebben en zou de poort naar corruptie open zetten.
Regering onrechtstreeks aandeelhouder
Het hele verhaal is terug te brengen tot de jaren 1960, toen de toenmalige president besloot om een aantal bedrijven grote projecten te geven, om zo het land te kunnen moderniseren. Die grote projecten werden vaak gefinancierd met door de overheid gesteunde leningen. Daardoor is de overheid vaak onrechtstreeks aandeelhouder van een aantal van die grote bedrijven.
Tegenwoordig vraagt de Koreaanse bevolking zich af of die nauwe band tussen de regering en de grote familiebedrijven nog wel van deze tijd is. Ook een aantal politici noemen het een overblijfsel uit het verleden dat achter moet worden gelaten. Daarnaast menen ze dat de vijf grootste familiebedrijven een verstikkende greep op de markt in Zuid-Korea hebben, waardoor nieuwe en kleine bedrijven amper zicht op slagen hebben.
Bovendien werd in december van vorig jaar de Koreaanse president Park Geun-hye afgezet, toen bleek dat ze betrokken was in een groot corruptieschandaal. Daarin zou onder andere Samsung geld hebben gegeven in ruil voor een aantal gunsten. Daarbij wordt de naam van vicevoorziter Jay Y. Lee genoemd, maar die ontkent voorlopig alles. Ook andere grote bedrijven worden in de zaak genoemd.