Tot en met 25 april mogen handelaars enkel klanten ontvangen op afspraak, of verkopen via bestelling. Maar hoe zitten de nieuwe regels precies in elkaar? Het Ministerieel Besluit laat nogal wat ruimte voor interpretatie…
Afhaling of op afspraak
Zaterdag gaat een nieuwe gedeeltelijke lockdown van start. Woensdag liet het Overlegcomité al weten dat ook de winkels hun activiteiten weer flink moeten beperken en dat enkel werken op afspraak nog toegestaan zou zijn. Maar hoe zit het concreet? Wat mag wel, en wat mag niet? In een Ministerieel Besluit probeert Minister Verlinden, op de valreep voor de start morgen, meer duidelijkheid te scheppen.
“Winkelen brengt een grote toestroom van klanten en veel contacten teweeg, terwijl grote mensenmassa’s en contacten in de winkels, op de openbare weg en het openbaar vervoer zoveel mogelijk vermeden dienen te worden”, verdedigt de Minister de beslissing alvast. Daarom mogen niet-essentiële winkels de komende vier weken klanten alleen op drie manieren bedienen: goederen aan huis leveren, via bestellen en afhalen of klanten ter plaatse ontvangen op afspraak.
Bij afhaling benadrukt het Besluit dat klanten vooraf moeten bestellen. Afhalen mag ook enkel “buiten de inrichting”, al is het niet erg duidelijk hoe dat in de praktijk in zijn werk moet gaan.
Reservatie moet bevestigd
Ook de regels rond verkoop op afspraak laten ruimte voor interpretatie: consumenten mogen enkel binnen “met een bevestiging van het gereserveerde tijdslot en enkel tijdens dat tijdslot”. Hoe die bevestiging er dan uit moet zien en in hoeverre klanten of retailers een bewijs moeten kunnen voorleggen, wordt niet nader toegelicht. Eerder vandaag liet minister Verlinden tegenover Radio 1 al verstaan dat het niet nodig is om minstens vier uur op voorhand te reserveren, zoals in Nederland het geval is, maar dat het ook niet de bedoeling is om nog snel aan de deur te “reserveren”. Al kan dat in de praktijk dus wél.
Zoals al geweten, mogen ook slechts maximum 50 consumenten tegelijk in eenzelfde winkel binnen – ook in grote panden, zoals van Ikea of MediaMarkt. Elke klant mag zich wel laten vergezellen door één persoon van hetzelfde huishouden of door een nauw contact. Minderjarigen of personen die nood hebben aan begeleiding mogen begeleid worden door een volwassene.
De winkels die essentieel worden geacht, en dus wel gewoon open blijven, zijn dezelfde als tijdens de vorige lockdown in het najaar. Het gaat, behalve om voedingswinkels en nachtwinkels, ook om onder meer babyspeciaalzaken, kranten- en boekenwinkels en telecomwinkels. De maatregelen gelden tot en met 25 april, aldus het Ministerieel Besluit. Van een tussentijdse evaluatie is vooralsnog geen sprake.