(Update) Belgen moeten opnieuw individueel of met één andere persoon komen winkelen, gedurende maximaal 30 minuten. Maar de roep om nog strengere maatregelen klinkt luider, nu Frankrijk alle niet-essentiële winkels weer sluit.
Frankrijk inspireert
Het ministerieel besluit dat minister van binnenlandse zaken Annelies Verlinden gisteravond publiceerde, bevatte één kleine verrassing voor retailers: de tijdslimiet van 30 minuten per winkel wordt weer ingevoerd. Winkelen mag wel nog met twee – behalve in Brussel, waar mensen alleen moeten shoppen. Openbare markten blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding is er verboden. Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00u.
Van een sluiting van alle niet-essentiële winkels is in België nog geen sprake, maar verschillende experten en (vooral franstalige) politici dringen er wel op aan. Het Franse voorbeeld inspireert: gisteravond kondigde president Macron bijzonder strenge maatregelen aan waarbij niet alleen de horeca maar ook alle niet-essentiële winkels weer dicht moeten, minstens tot 1 december. De Franse regering laat slechts een sprankeltje hoop dat bepaalde winkels weer zouden mogen openen voor de eindejaarsperiode. Elke twee weken worden de maatregelen namelijk geëvalueerd.
Strikte lockdown?
Volgt België? Vrijdag beslist het overlegcomité over mogelijk strengere maatregelen. Verschillende experten en stemmen uit de zorgsector dringen nadrukkelijk aan op een volledige lockdown: dat geldt onder andere voor rector Rik Van de Walle van de UGent, decaan Dirk Devroey van de faculteit geneeskunde aan de VUB, Margot Cloet van Zorgnet-Icuro en viroloog Marc Van Ranst. Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Waals minister-president Elio Di Rupo hebben al laten weten dat ze voorstander zijn van een zo strikt mogelijke lockdown. Als het overlegcomité vrijdag onvoldoende adequate maatregelen neemt, zal de Waalse regering zelf de nodige lockdownmaatregelen nemen, waarschuwde ook Waals minister van binnenlandse zaken Christophe Collignon.
In Vlaanderen is de opinie wat meer verdeeld: vooral de NV-A wil de economie niet lam leggen. Eerder deze week liet Comeos al weten dat een echte lockdown “ondenkbaar” is. De organisatie wees er nogmaals op dat winkels geen bron zijn van besmettingen. Sommige retailers verstrengen wel op eigen initiatief het regime: zo verplicht Delhaize z’n klanten voortaan om alleen te komen winkelen, na de “warme oproep” van de supermarkten vorige week.