Liefst één op de drie Angelsaksische aandeelhouders van Unilever heeft gisteren tegen het voorgestelde remuneratieplan bij Unilever gestemd. Vandaag is het aan de beleggers in het Nederlandse deel van het vooralsnog Brits-Nederlandse bedrijf om over het plan te stemmen.
Brits verzet
Unilever had de aandeelhouders in Londen gevraagd het licht op groen te zetten voor een flinke loonsverhoging voor topman Paul Polman en diens financiële rechterhand, CFO Graeme Pitkethly. “De Nederlander nam vorig jaar met ruim 11 miljoen euro al tientallen procenten meer mee naar huis. In het nieuwe voorstel stijgt zijn vaste beloning nog eens 5% en de maximale bonus met 23%”, zo schrijft de Nederlandse zakenkrant FD. Daardoor zou Polmans salaris tot een kleine 14 miljoen euro kunnen stijgen.
Volgens de remuneratiecommissie van Unilever was een hoger vast salaris wenselijk omdat Unilever “uit de pas loopt met vergelijkbare bedrijven in het VK en Europa”, aldus nog FD. De salarisstijging zou ook de zoektocht naar een geschikte opvolger van Polman moeten vergemakkelijken. Het plan stoot echter op flink verzet van onder meer de British Investment Association (die de grote Britse beleggers vertegenwoordigt) en van de invloedrijke Amerikaanse stemadviseur ISS. Die laatste vreest dat de hogere vaste beloning voor de toplui ook andere vaste vergoedingen zal opdrijven, en kon dus 35,81% van de aandeelhouders in Londen overtuigen.
Vandaag alle ogen op Rotterdam
Het is nu uitkijken naar de reactie van de Nederlandse aandeelhouders, die vandaag in Rotterdam samenkomen. Hoe dan ook, “dit soort uitslagen zie je niet vaak”, zegt David Tomic van de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters in FD: “Het is een heel duidelijk signaal dat Unilever te ver is gegaan met het beloningsplan.”
“De Angelsaksische onvrede over Unilever roept ook vragen op over het aankomende vertrek van het bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk. Daar mogen beleggers in september over stemmen en als de Londense algemene vergadering van aandeelhouders van deze week een voorbode is, krijgt Unilever daar nog een flinke kluif aan”, besluit de zakenkrant.