Wat retailers kunnen met de NFT-hype? Selfridges weet het antwoord: als eerste fysieke retailer verkoopt de Britse warenhuisketen NFT’s, in dit geval digitale versies van de optische illusiekunst van de Hongaarse kunstenaar Victor Vasarely.
Kunst en retail vinden elkaar
“We blijven zoeken naar nieuwe en opwindende manieren om de retail opnieuw uit te vinden”, kondigt Selfridges Universe aan. Dat is een exclusieve samenwerking tussen het Britse warenhuis, modehuis Paco Rabanne en de Fondation Vasarely van Op Art-kunstenaar Vasarely. Tussen januari en maart dompelt de retailer klanten onder in de wereld van de optische illusies van Vasarely, zowel in de fysieke winkel als online in het ‘metaversum’.
The Selfridges Corner Shop, een “tentoonstelling-‘meets’-retailruimte” in de Londense vestiging, zal 55 werken van Vasarely tentoon stellen. Het zijn werken die voor het eerst in vijftig jaar naar het Verenigd Koninkrijk komen. Liefst 37 ervan kunnen ook ter plaatse worden gekocht. Modemerk Paco Rabanne stapt mee in het project en zet zijn nieuwe zomercollectie helemaal in het teken van de geometrische vormen van Vasarely. De collectie wordt bij Selfridges getoond naast de kunstwerken, samen met enkele iconische vintagejurken van het label.
Eerste fysieke NFT-verkoop
Er is ook een opmerkelijke digitale component: niet alleen zijn sommige producten exclusief online te koop, Selfridges wordt ook de eerste fysieke retailer die NFT’s verkoopt. Een reeks zeldzame schilderijen van Vasarely en vintage ontwerpen van Paco Rabanne worden als digitale kunstwerken aangeboden. De prijzen variëren tussen de 2000 en 100.000 Britse pond, gewoon te betalen aan de kassa.
Niet alleen de fysieke verkoop van NFT’s is bijzonder, ook uniek zijn de vaste prijzen waaraan Selfridges de digitale kunstwerken aanbiedt. Doorgaans worden NFT’s verkocht per opbod op online veilingsites en wordt steeds met cryptomunten betaald. Over mogelijke retailtoepassingen van NFTs schreven we deze week nog een uitgebreide analyse.
Wie de optische illusies van Vasarely’s werk online wil beleven, kan dan weer in de virtuele realiteit van Decentraland terecht. Bezoekers aan dat metaversum kunnen er de kunstwerken ‘beleven’. Selfridges zet zo zijn eerste stappen in het metaversum, en wil die virtuele wereld ook toegankelijker maken voor consumenten.
Selfridges heeft met co-creatieproject Universe een mooi voorbeeld van innovatie in het warenhuiswezen te pakken. Meer lezen over The Future of Department Stores? Klik hier voor meer inspirerende voorbeelden en cases.