De energiecrisis veroorzaakt een ‘onhoudbare’ indexering van de handelshuurprijzen – een pervers gevolg van het feit dat energie in de gezondheidsindex zit. Retailers vragen maatregelen: “Koppel die index aan de energie-efficiëntie van het winkelpand.”
“Een systeemfout”
“Retailers krijgen op dit moment de ene huurprijsindexering na de andere binnen”, zegt Koen Tengrootenhuysen, voorzitter van Retail Forum Belgium. “Het gaat om verhogingen met 8 à 9%. Niet omdat de waarde van het onroerend goed stijgt – integendeel, dat zou moeten dalen voor slecht geïsoleerde panden – maar wel door de energieprijs, die in de gezondheidsindex zit. Dat is een systeemfout.”
Doorgaans schommelt de gezondheidsindex rond de 1 à 1,5%, de afgelopen jaren was die zelfs lager. Maar doordat de energieprijs nu een gigantische sprong maakt, bedraagt die index plots 8,90%. “Wij moeten dus 9% meer huur betalen én daarbovenop krijgen we ook nog eens een hogere energiefactuur. Voor een oud pand dat bijna niet geïsoleerd is, worden we dus dubbel gestraft.”
“Koppel indexering aan energiescore”
“Retailers betalen hun energie zelf aan hun leveranciers, daar komt de verhuurder van een winkelpand uiteraard niet in tussen. Daarbovenop komt nu dan nog eens die huurindexering. Dat kan niet. Daarom stellen Retail Forum Belgium en Comeos – bij monde van economist Wim van Edom – voor om een nieuwe index te creëren, een ‘huurindex’ zeg maar, waaruit energie volledig wordt geweerd.”
Comeos en Retail Forum Belgium lanceren verder ook een voorstel om de indexering te koppelen aan de staat van het pand – meer bepaald de energiescore. “In een oud pand is het logisch dat de huurder minder betaalt aan huur wanneer hij meer betaalt aan energie. In een nieuw pand met een gunstige energiescore is een indexering minder een probleem, wanneer de huurder weet dat de energiekosten beperkt blijven. Dan heb je een win-win-win: voor de eigenaar, de huurder en de planeet.”
Met terugwerkende kracht
Comeos en Retail Forum Belgium pleiten voor een maatregel met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2021. Het is een voorstel waar eigenlijk niemand iets op tegen kan hebben, zegt Tengrootenhuysen. Voor de overheid is zo’n maatregel budgetneutraal. Eigenaars worden ertoe aangezet om hun panden te isoleren. Maar retailers zien dat de houding van de verhuurders weigerachtig is: “Ze verwijzen gewoonweg naar de wet en voeren de indexering door. Daarom vragen we aan de overheid om in te grijpen.”
Per slot van rekening is de energiecrisis niet de enige zorg voor retailers. Het consumentenvertrouwen is gezakt, materialen worden duurder en er komt een loonindexering aan van wel 10%. “Wij krijgen dat allemaal niet doorgerekend naar de consument.”