Het Brussels Gewest wil de indexering van de handelshuurprijzen tijdelijk beperken, omdat de stijgende energieprijzen een buitenproportionele verhoging van de huur veroorzaken. Retailers verdedigen de maatregel, eigenaars zijn boos.
“Retailers betalen twee keer”
De Brusselse regering wil handelaars steunen door de indexering van de handelshuurprijzen te beperken. Doordat de energieprijzen in de gezondheidsindex zitten, verhogen de geïndexeerde handelshuurprijzen immers buiten proportie. Brussel stelt daarom een indexering in op basis van een index waaruit de energieprijzen worden geweerd. Daardoor zouden de huurprijzen met slechts 5,5% kunnen stijgen, niet met 11%.
Retailers zijn tevreden met die ingreep: “Over de concrete uitwerking van de ordonnantie kan je discussiëren”, zegt Koen Tengrootenhuysen van Decathlon, die voorzitter is van Retail Forum Belgium (RFB). “Uiteindelijk gaat het enkel om een jaar uitstel. Wat gebeurt er daarna? De essentie is dat het niet kan dat retailers de energiecrisis twee keer moeten betalen: een keer door de gestegen energiefactuur, en een tweede keer door stijgende huurprijzen die er het gevolg van zijn.”
“Grote ketens applaudisseren”
Hij wijst op een scheeftrekking in de markt: uiteindelijk wordt een winkelpand niet meer waard door die stijgende energieprijzen. Toch mogen verhuurders hogere huurprijzen aanrekenen doordat de energiecrisis ook de gezondheidsindex de hoogte injaagt. “Wij kunnen als retailers die stijgende kosten niet zomaar doorrekenen aan onze klanten.”
Niet iedereen is het daarmee eens. “De grote internationale ketens applaudisseren”, stelt de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) in De Tijd. Filip Dubois van vastgoedeigenaar Redevco sluit zich daarbij aan: “Ik heb er absoluut niets tegen om kleine commerçanten zoals bakkers, slagers en de horeca te helpen. Maar deze ordonnantie geldt voor iedereen, ook voor de grote ketens die veel kapitaal hebben.”
Groene index
Een valse tegenstelling, vindt Tengrootenhuysen: “Grote ketens zien hun energiefactuur evengoed stijgen. Internationale hoofdzetels houden ook de automatische loonindexering in het oog die bovenop de bestaande loonhandicap komt, naast de prestaties en kosten.” Hij wijst er fijntjes op dat winkeleigenaar Retail Estates, die geldt als een graadmeter voor de hele sector, het afgelopen halfjaar zijn nettoresultaat klaarblijkelijk wist te verdubbelen.
Eerder dit jaar lanceerde RFB samen met Comeos het voorstel om de huurindexering te koppelen aan de energiescore van het winkelpand. Zo’n ‘groene’ index zou eigenaars aanzetten om te investeren in het energiezuinig maken van hun panden. Een win-win-win: voor de eigenaar, de huurder en de planeet. Vlaams minister van Economie Jo Brouns lijkt dat idee wel genegen: hij werkt aan een maatregel waarbij het recht op indexering in de handelshuur wordt gekoppeld aan de EPC-waarde van het pand. Alleen bestaat er nog geen EPC-systeem voor winkelpanden…