De bekende Amerikaanse warenhuisketen Sears gaat gebukt onder zware schulden en overweegt alle opties, waaronder een ingrijpende reorganisatie of zelfs een faillissement. Later deze week volgt meer duidelijkheid.
Reddingsplan
Volgens Wall Street Journal heeft de retailer adviseurs ingehuurd om een mogelijk faillissement voor te bereiden. De verlieslatende warenhuisketen torst zware financiële schulden en moet komende maandag een schuld van 134 miljoen dollar terugbetalen, maar heeft daarvoor momenteel niet de middelen.
Naast een faillissement onderzoekt de keten ook andere pistes: CEO Eddie Lampert, die zelf een belang heeft van 31% in het bedrijf (en nog eens 19% via zijn investeringsfonds ESL Investments), werkt immers al jaren aan een reddingsplan en wil die inspanningen niet zomaar opgeven. Hij heeft nu voorgesteld om voor anderhalf miljard dollar vastgoed te verkopen. Zelf zou hij bovendien een bod van zowat 400 miljoen dollar hebben gedaan om het witgoed-huismerk Kenmore over te nemen.
Warenhuisketen Sears is een retailicoon met een rijke Amerikaanse geschiedenis. Het bedrijf werd opgericht in 1892 onder de naam Sears, Roebuck and Company en groeide uit tot de grootste retailer van de VS, tot Walmart de keten voorbijstak in 1989. De afgelopen jaren ging het snel bergaf voor de retailer. In 2010 had Sears nog 3.500 fysieke winkels, daar blijven er vandaag nog 506 van over.