Wibra mag in België (nog) geen doorstart maken met 36 winkels. De ondernemingsrechtbank wijst de reorganisatieplannen van de directie af. Het faillissement dreigt, maar het management geeft nog niet op.
Plan blijft ongewijzigd overeind
De ondernemingsrechtbank van Gent keurt het voorstel van de directie van Wibra in België af om een doorstart te maken met 36 van de 81 winkels. Het management hoopte die afslanking via een gerechtelijke reorganisatie te laten verlopen, aangezien bij de keten al sinds eind juli een reorganisatieprocedure doorliep. Maar dat mag dus niet.
Nu het plan van de directie afgewezen is, komt ook de gerechtelijke reorganisatie ten einde. De directie kreeg twee maanden om een herstelplan uit te werken, maar dat moest goedkeuring vinden bij de rechtbank om verlenging te krijgen. Het betekent dat de non-fooddiscounter ook geen bescherming tegen schuldeisers meer geniet. Wibra België wordt hierdoor in de richting van een faillissement geduwd, meent de directie in een persverklaring.
Toch blijft de formule ervan overtuigd dat er “voor een aanzienlijk deel van de winkels” een toekomst is weggelegd. “Deze uitspraak verandert niets aan ons voornemen om in België te blijven”, zegt Bas Duijsens, Gedelegeerd Bestuurder van Wibra België. “We willen er nog steeds alles aan doen om op een rendabele manier en met zoveel mogelijk winkels en medewerkers een nieuwe start te nemen. We zullen dan ook in de komende dagen nagaan hoe we in de huidige omstandigheden en met een vergelijkbaar aantal winkels en personeelsleden, zoals ook voorgesteld in de WCO-procedure, verder kunnen.”
Faillissement zal sneller gaan
Duijsens wil de gerechtsmandatarissen eerst alsnog proberen te overhalen, maar als dat niet lukt, komt er een faillissement. Als het niet met zachte hand kan, moet het maar met harde: de directie zal dan trachten een doorstart te maken vanuit het faillissement. “Dit zal in ieder geval de afhandeling versnellen en een doorstart op korte termijn mogelijk maken”, klinkt het.
Wibra denkt de medewerkers al in de komende dagen te kunnen informeren over hun persoonlijke toekomst bij het bedrijf. Het is de bedoeling dat 183 medewerkers aan de slag kunnen blijven de directie maak er naar eigen zeggen “een punt van dat de toekomstige personeelssamenstelling een correcte weerspiegeling is van het huidige Wibra België”.
Over de ongerustheid van de medewerkers dat ze bij een faillissement niet correct vergoed zullen worden, schuift de directie alle verantwoordelijkheid door naar de rechtbank: het gerecht zal de middelen moeten verdelen, nu de reorganisatie mislukt is.