Verbod voor Thomas Cook
De uitspraak kwam er naar aanleiding van een aanklacht van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR), die het er niet mee eens was dat de Travelboxen van Thomas Cook ook bij retailers als Fnac en Standaard Boekhandel worden verdeeld. Volgens een eerder akkoord zou Thomas Cook zijn boxen echter enkel via reisbureaus aanbieden. Toch ging de reisorganisator later ook naar Fnac en Standaard Boekhandel, en bovendien kregen die boekenwinkels ook nog eens hogere commissies. Volgens het Vlaams reisbureaudecreet mogen echter alleen vergunde reisbureaus overnachtingen verkopen.
Aangezien de rechtbank de VRR daarin heeft gevolgd, moeten alle andere distributeurs vanaf 1 maart de Travelbox uit de rekken halen. Voor elke dag dat Thomas Cook het vonnis niet naleeft, hangt een boete van 2.500 euro per dag boven het hoofd.
CD&V in de bres met wetsvoorstel
De vrees bestaat dat ook de bekende Bongobonnen en Vivaboxen hiermee in de problemen kunnen geraken. Ook zij bieden reisbonnen aan in winkels die daar geen vergunning toe hebben. Hoewel de VRR zelf geen plannen heeft om hen te viseren, “staat het iedereen vrij om Vivabox en dergelijke te dagvaarden,” zoals VRR-penningmeester Antoon Van Eeckhout in De Morgen aangeeft. De uitspraak kan immers repercussies hebben voor alle “reisbonnen”, oftewel bonnen die een of meer overnachtingen, een vliegreis of beide inhouden – zoals bij veel Bongobonnen en Vivaboxen.
Om dat te voorkomen heeft CD&V meteen een voorstel ingediend om de wet aan te passen, zodat bonnen met overnachtingen zonder vliegvervoer wel nog buiten reisbureaus kunnen worden verkocht. Kamerlid Liesbeth Van der Auwera wil daarmee verzekeren dat de bonnen verkrijgbaar blijven waar ze het meest worden gekocht.
Graag gezien bij retailers
Ook voor de winkelketens die de bonnen aanbieden zou een verbod een streep door de rekening kunnen betekenen, aangezien Emiel Lathouwers eerder al aan RetailDetail toegaf dat bij AS Adventure “cadeauboxen op een bepaald moment de best verkochte producten waren”.