Het vroegere pand van Mexx in Bergen (Mons) is na jaren weer te huur, maar dan wel voor liefst 30.000 euro per maand. Dat is een pak meer dan de gemiddelde huurprijs en vormt dan ook een schoolvoorbeeld van hoe vastgoedlogica soms botst met retail- en andere belangen.
Liever leegstand voor beleggers
Het winkelpand van 900 m² is jarenlang volledig gerenoveerd en ligt aantrekkelijk in de voetgangerszone van de Henegouwse stad. Alleen schrikken kandidaat-huurders van de vraagprijs: met 30.000 per maand is de huurprijs dubbel zo hoog als het marktgemiddelde van 200 euro per vierkante meter per jaar.
De reden heeft alles te maken met vastgoedspeculatie, beweert Jean-Luc Calonger van binnenstadvereniging AMCV (Association du Management de Centre-Ville): vastgoedbeleggers hebben liever leegstand dan een lagere waarde voor hun panden te moeten inboeken, legt hij uit aan RTBF.
Vastgoedbubbel in alle steden
Hoewel de reële huurprijs na onderhandelingen wellicht lager zal uitkomen dan de gevraagde 30.000 euro, heeft Calonger het over een vastgoedbubbel die in bijna alle binnensteden te vinden is: er ontstaat een kloof tussen de economische realiteit voor de handelaars en de financiële logica van de vastgoedeigenaars, een kloof die op den duur niet meer te overbruggen valt.
“Geen enkele handelaar kan dit soort overdreven huur betalen”, zegt Colanger, terwijl het voor de beleggers eigenlijk niet erg is als de panden leegstaan. Een daling van de waarde zou veel erger zijn dan gemiste huurinkomsten, omdat dit ten koste gaat van de doorverkoopwaarde en het ook de rest van de vastgoedportefeuille naar beneden kan trekken.
In het concrete geval van de voormalige Mexx-winkel in Bergen zou een deal tussen het stadsbestuur en vastgoedpromotor City Mall aan de basis liggen. City Mall wilde het winkelcentrum Les Grands Prés uitbreiden, maar het stadsbestuur stelde daar ook een investering in de binnenstad als voorwaarde tegenover. Om verdere speculatie tegen te gaan, heeft de stad Bergen nu onder meer een leegstandtaks uitgewerkt: de boetes voor leegstaande gebouwen zijn recent verhoogd om meer impact te hebben.