“Een koude douche”, zo reageert de retailsector op de beslissing van het Overlegcomité om winkelen in niet-essentiële winkels vanaf zaterdag drastisch te beperken. Winkelen op afspraak is voor heel wat winkels niet rendabel.
“Niet te begrijpen”
Dat een algemene winkelsluiting werd vermeden lijkt een meevaller, maar de strikte beperkingen die nu aan de niet-essentiële winkels worden opgelegd, kunnen op weinig begrip rekenen van de winkeliers. “Winkels zijn nooit een bron geweest van besmettingen en moeten zich nu al voor de derde keer herorganiseren. Dat valt niet te begrijpen,” reageert retailfederatie Comeos. “Elke viroloog heeft verklaard dat winkelen geen probleem vormt, de besmettingen vinden plaats in scholen en op het werk. Er zijn broeihaarden in tientallen scholen maar nergens in winkels. Winkelen is perfect veilig, dat bewijzen we al maanden,” aldus ceo Dominique Michel.
Hij benadrukt dat de beste weg om uit de covidcrisis te geraken, een snelle vaccinatie is. “Er liggen meer dan een half miljoen vaccins in de koelkasten. Hoe kan een overheid nog steeds vrede nemen met het feit dat op zondag nauwelijks wordt gevaccineerd? Dat is de realiteit in België. Het land staat in brand maar op zondag blussen we niet. Er is bovendien nog altijd geen duidelijkheid over de zelftesten, contacttracing staat na een jaar nog niet op punt. Dat is de verantwoordelijkheid van de overheid. “
Steunmaatregelen nodig
Winkelen op afspraak is voor heel wat winkels niet rendabel, zegt Comeos. Dat zou wel kunnen als reservaties zowel digitaal, telefonisch als ter plaatse worden toegelaten, en als click & collect ook binnen mag gebeuren aan de bestaande kassa’s. En tenslotte zijn de grootste winkels net de meest veilige, dus daar zou een hogere grens dan 50 klanten moeten kunnen gelden. Comeos wijst er ook op dat de huidige steunmaatregelen op maat van kleine winkels zijn: “Er moet ook bijkomende steun komen voor familiale kmo’s en grote ondernemingen.”
Mode Unie toont zich opgelucht dat een derde winkelsluiting werd vermeden en is tevreden dat shoppen met twee wordt ingevoerd. Toch is de verstrenging niet enkel goed nieuws, zegt directeur Isolde Delanghe: “Modewinkels hebben steeds veilig gewerkt met de strenge maatregelen die ze al opgelegd kregen en krijgen daarbovenop nu nog eens extra voorwaarden om de deuren te mogen open houden. Zo wordt rendabel ondernemen niet makkelijk. Er moeten dus oplossingen komen.” Gezien shoppen op afspraak opnieuw een rem zal zetten op het aantal consumenten dat naar de winkel komt, blijft de organisatie hameren op het belang van het verlengen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.
“Symboolpolitiek”
Zelfstandigenorganisatie NSZ begrijpt dat doortastende maatregelen nodig zijn om de viruscirculatie terug te dringen, maar is niet te spreken over het sluiten van de contactberoepen en het feit dat niet-essentiële winkels enkel op afspraak mogen werken. “Zelfstandigen zijn alweer het slachtoffer van de beslissingen van vandaag, die helemaal op niets zijn gebaseerd. Geen enkele studie wijst uit dat de broeihaard bij hen ligt. Dit is symboolpolitiek die op niets gestoeld is.”
Ook United Hairdressers en de Belgische Beauty Federatie, de twee grootste beroepsorganisaties in de sector van de niet-medische contactberoepen, reageren verontwaardigd. “Deze lockdown gaat geen verschil maken voor het virus, wel voor ons inkomen”, zeggen ze in een persbericht.
“Ik wil écht solidair zijn met de zorg en niet zagen maar die derde lockdown weegt zwaar. Hopelijk is de consument ook solidair en koopt hij lokaal,” reageert tenslotte schoenretailer Wouter Torfs op Twitter.